

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı trafik güvenliği düzenlemesinde sona gelindi. Aylardır üzerinde çalışılan yeni trafik eylem planı bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.
Trafikte yeni dönem başlıyor! Ehliyet iptali ve 80 bin TL ceza yolda!
Tekrar eden trafik ihlallerine yönelik ağır yaptırımların öne çıktığı düzenleme ile özellikle kırmızı ışık ihlalleri ve magandalık yapan sürücülere karşı sert tedbirler devreye girecek.
Kırmızı ışık ihlalinde ehliyet tamamen iptal edilecek
Yeni düzenlemeye göre, kırmızı ışık ihlallerine yönelik cezalar kademeli olarak artırılıyor. Halihazırda 2 bin 167 TL olan ceza, yeni düzenlemeyle ilk ihlalde 5 bin TL’ye, ikinci ihlalde 10 bin TL’ye ve üçüncü ihlalde 15 bin TL’ye çıkarılacak.
Bir takvim yılı içinde üç kez kırmızı ışıkta geçen sürücüler 30 gün, dördüncü kez geçenler 60 gün, beşinci kez geçenler ise 90 gün süreyle ehliyetlerinden mahrum kalacak. Aynı yıl içerisinde 6 kez veya daha fazla kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyeti ise tamamen iptal edilecek ve 80 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.
Yolda kavga edenin ehliyeti gidiyor
Sadece trafik ihlali değil, trafikte huzuru bozan davranışlara da ağır yaptırımlar getiriliyor. Kavga etmek amacıyla aracından inen sürücülerin ehliyetine geçici süreyle el konulacak. Bu kişilere ayrıca ek idari yaptırımlar da uygulanacak.
Silahlı kutlamalara ağır ceza
Düğün, asker uğurlaması ya da kutlama konvoylarında trafik akışını kesenler ve özellikle havaya silahla ateş açanlar da yeni düzenlemeden nasibini alacak. Bu kişiler için süresiz ehliyet iptali kararı verilecek. Ehliyetini kaybeden sürücüler bir yıl boyunca araç kullanamayacak, daha sonra ise hem yazılı hem de direksiyon sınavına yeniden girmek zorunda kalacak.
Komisyon görüşmeleri başlıyor
Trafik cezalarındaki caydırıcılığı artırmayı amaçlayan kanun teklifinin bu hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor. Komisyon görüşmelerinin cuma günü başlaması planlanıyor. Düzenleme, kabul edilmesi halinde önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

