Reklam
Reklam
blank
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Ticaret Bakanlığı’ndan İsrail ile ticaret iddialarına sert yalanlama!

Ticaret Bakanlığı’ndan İsrail ile ticaret iddialarına sert yalanlama!

blank
yalanlama
blank

blank
Haber Ajansı - DHA

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada yer alan ve Türkiye’nin İsrail ile ticareti sürdürdüğü yönündeki iddiaları sert bir açıklamayla yalanladı.

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail ile ticaret iddialarına sert yalanlama!

Bakanlık, bu iddiaların “terör suçlarından aranan, Türkiye düşmanı istihbarat örgütlerinin etkisi altındaki kişilerin” kasıtlı algı operasyonları olduğunu ifade etti.

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’nin 1,5 yılı aşkın süredir İsrail’in Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı en kararlı duruşu sergileyen ülke olduğunun altı çizilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde diplomatik, hukuki, ticari ve insani yardım alanlarında örnek bir mücadele yürütüldüğü vurgulandı.

"2 Mayıs 2024'ten bu yana İsrail ile ticaret sıfırlandı"

Bakanlık, Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretini kademeli olarak durdurduğunu belirtti. İlk olarak 9 Nisan 2024 tarihinde 1.019 ürünün ihracatı durdurulmuş, ardından 2 Mayıs 2024’te alınan kararla tüm ürün gruplarında ihracat, ithalat ve transit ticaret tamamen sona erdirilmişti. Açıklamada, “2 Mayıs’tan bu yana İsrail ile hiçbir ticaret işlemi yapılmamaktadır” denildi.

2024 yılının ilk 4 ayında Türkiye’den İsrail’e yapılan 1 milyar 522 milyon dolarlık ihracatın ise bu yasaklar öncesine ait olduğu, bu rakama Filistin’e yapılan ihracatın da dahil olduğu ifade edildi.

"Filistin için özel ticaret mekanizması oluşturuldu"

Bakanlık, Batı Şeria merkezli Filistin Hükümeti’nin talebi doğrultusunda 7 Haziran 2024’te Türkiye-Filistin Protokolü’nün imzalandığını ve bu kapsamda Filistin’e yönelik sınırlı ve kontrollü ticaretin özel izinlerle sürdürüldüğünü açıkladı. 2024 yılı toplamında Türkiye’den Filistin’e yapılan ihracatın 797 milyon dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

"9,5 milyar dolarlık dış ticaretten feragat ettik"

Açıklamanın devamında, Türkiye’nin 2022 yılı itibarıyla İsrail ile 9,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğu; ancak bu hacimden Filistin halkına destek amacıyla feragat edildiği vurgulandı. Bakanlık, “Bu politikamız açıkça Filistin davasının yanındadır. Aksi yöndeki haberler, İsrail çıkarlarına hizmet eden çarpıtmalar ve etki ajanlarının yalanlarına dayanmaktadır” ifadesine yer verdi.

Kamuoyuna yansıyan bilgilerin Ticaret Bakanlığı ve TÜİK’in verileriyle açıklandığını belirten Bakanlık, vatandaşlardan sadece resmi açıklamalara itibar edilmesini istedi.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Adem 23.05.2025 15:53

Bahceli israil ile seytani planla baska ülkeler rotasi ile ticarete devam eden rte gidemezsin sen gidersen israil yetim kalir diyor.

Yanıtla
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555