

Türkiye’nin şeftali ve armut üretim merkezlerinden biri olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, hasat öncesi “tekleme” olarak bilinen meyve seyreltme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Tek tek 1200 TL kazanıyorlar!
İşçiler, 8 saatlik mesai karşılığında 1200 TL yevmiye alırken, üreticiler de yüksek kalite ürün elde etmek için bu masrafa katlanıyor.
Gürsu Ovası’nda bu yıl 45 bin ton santa maria armudu, 50 bin ton deveci armudu, 15 bin ton ise şeftali ve nektarin üretimi bekleniyor. Ancak kaliteyi yakalamak adına, ağaç başına düşen meyve sayısını azaltmak gerekiyor. Bu amaçla yapılan “tekleme” işlemiyle birlikte, fazla meyveler daldan koparılıp yere atılıyor. Bu sayede hem dalın yükü azalıyor hem de kalan meyveler daha iri ve kaliteli oluyor.
Daldaki yük hesaplanıyor, kalite yükseliyor
Tarım işçisi Mehmet Maraba, sabah 07.00’de başladıkları mesailerinin akşam 17.00’ye kadar sürdüğünü belirterek, “Ağaçtaki fazla meyveleri koparıp atıyoruz. Kaliteli ve iri meyve için bu işlem şart. Üretici iyi ürün çıkarırsa daha çok kazanır. Biz de bu işten günlük 1200 TL kazanıyoruz,” dedi.
Maraba, bu işin hasada göre daha kolay olduğunu ama yine de dikkat gerektiğini vurguladı. “Bazen topak halindeki meyveleri ayırmak zor oluyor ama deneyimle bunu rahat yapabiliyoruz,” diyerek işin inceliklerine değindi.
Maliyet artıyor, ama kalite getiriyor
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise, seyreltme işleminin maliyetlere yansıdığını söyledi. “Armutta kilo başına yaklaşık 2,5 TL, şeftalide ise 1,5-2 TL arası maliyet oluşuyor. Örneğin, 500 ton armutta tekleme masrafı 1 milyon 250 bin TL’yi buluyor,” diyen Dönmez, buna rağmen bu işlemin yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Seyreltme işlemi sayesinde hem üretici hem tüketici daha kaliteli ürünle buluşurken, tarım işçileri de bu yoğun dönemde önemli bir gelir elde ediyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler