


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanlığı'nın 12. kuruluş yıl dönümüne ilişkin yaptığı değerlendirmede
Ali Yerlikaya, ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı
Suriye'deki gelişmeler ve Türkiye'nin göç politikaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, 9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyelinin "gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli" bir şekilde ülkelerine döndüğünü söyledi.
Suriye'de 8 Aralık 2024 tarihinde Esad rejiminin sona erdiğini ve muhaliflerce kurulan yeni yönetimin, ülkenin yeniden inşa sürecini başlattığını hatırlatan Yerlikaya, bu dönemin Suriyelilerin dönüşünü hızlandırdığını belirtti. 2017 ile 2025 yılları arasında toplam 915 bin 515 Suriyelinin ülkesine gönüllü dönüş yaptığını vurgulayan Yerlikaya, dönüşlerin titizlikle ve insan onuru gözetilerek yürütüldüğünü ifade etti.
Türkiye’nin sadece güvenlik eksenli değil, aynı zamanda insani, sosyolojik ve uluslararası boyutlarıyla da göçü yöneten bir ülke olduğunu belirten Yerlikaya, “Düzensiz göçle mücadelemizde tarihimizin en yüksek rakamlarına ulaştık. 2023’te 130 binin üzerinde sınır dışı işlemi yapılmıştı, bu sayı 2024’te 140 bini aştı. 2025 itibarıyla ise 27 bin 673 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Son iki yılda toplamda 260 bin kaçak göçmen Türkiye'den gönderildi” dedi.
Göç politikasının merkezine insan onurunu koyduklarını belirten Yerlikaya, Türkiye’nin göç yönetimiyle dünyaya örnek olduğunu dile getirdi. Göç İdaresi’nin güçlü kurumsal yapısıyla 81 ilde faaliyet gösterdiğini, mobil göç araçları gibi uygulamalarla düzensiz göçle etkin şekilde mücadele edildiğini söyledi. Yerlikaya, Temmuz 2023’ten bu yana 3 milyon 724 bin 945 yabancının kimlik kontrolünün yapıldığını, 145 bin 435 kişinin düzensiz göçmen olarak tespit edilip sınır dışı sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Göçmen kaçakçılığıyla da kararlı şekilde mücadele ettiklerini belirten Bakan Yerlikaya, “2024’te 13 bin 61, 2025’te ise 2 bin 922 kaçakçı yakalandı. 1 Haziran 2023 ile 11 Nisan 2025 tarihleri arasında 23 bin 243 göçmen kaçakçısı gözaltına alındı ve bunlardan 8 bin 927’si tutuklandı” diye konuştu.
Yerlikaya, sınır güvenliğine yönelik alınan önlemleri de aktararak, 1272 kilometre güvenlik duvarı, 1636 kilometre devriye yolu, 1058 kilometre aydınlatma hattı ve 198 gözetleme kulesi inşa edildiğini bildirdi.
Düzensiz işgücü göçüyle mücadelenin de stratejilerinin bir parçası olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Geçen yıl Göç İdaresi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında sistem entegrasyonu sağlandı. Yabancıların kayıt dışı çalışması önlenerek, yasa dışı iş gücü istismarının önüne geçilmeye başlandı” dedi.
Geri gönderme merkezlerinin sayısının artırıldığını ve kapasitenin 18 bin 780'e çıkarıldığını kaydeden Yerlikaya, İstanbul Havalimanı'nda geri gönderme işlemleri için özel bir aktarma merkezinin faaliyete geçirildiğini söyledi.
Gazze ile ilgili iddialara da yanıt veren Yerlikaya, “Gazzeli sivilleri Suriye’nin kuzeyindeki kamplara yerleştirme planı olduğu yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Türkiye, bu tür tehcir planlarının içinde yer almaz. Gazzelilerin mücadelesini destekliyor ve topraklarında kalmalarını savunuyoruz” dedi.
Yerlikaya, Türkiye'nin göç politikalarının hem insan haklarını hem de kamu güvenliğini esas alan bir dengeyle sürdüğünü belirterek, Türkiye'nin göç yönetiminde model ülke olduğunu bir kez daha vurguladı.
Haber Merkezi
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler