

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adıyaman'da yapımı tamamlanan Çetintepe Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Bakan Yumaklı: Türkiye su stresi çeken ülkeler arasında
Burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirten Yumaklı, “İklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden biriyiz. Bu nedenle suyu verimli kullanmak ve yatırımları artırmak zorundayız” dedi.
Türkiye'nin Akdeniz havzasında bulunduğuna dikkat çeken Yumaklı, sulama yatırımlarının stratejik önemine vurgu yaptı. DSİ'nin bugüne kadar toplam 5,4 trilyon liralık yatırımla 18 bin 168 eseri hizmete sunduğunu ifade eden Yumaklı, bu eserlerin yüzde 60’ının son 23 yılda yapıldığını söyledi.
Adıyaman’a 41 milyar liralık yatırım
Bakan Yumaklı, Adıyaman’a son 23 yılda toplam 41 milyar liralık su ve sulama yatırımı yapıldığını, bu sayede içmesuyu kapasitesinin artırıldığını, 180 bin dekar arazinin sulamaya açıldığını ve çiftçilere 1,8 milyar liralık zirai gelir artışı sağlandığını aktardı.
Çetintepe Barajı 3 ili sulayacak
6 milyar lira maliyetle tamamlanan ve Göksu Araban Projesi’nin ilk etabı olan Çetintepe Barajı’nda 460 milyon metreküp su depolanacak. Barajla birlikte Adıyaman, Gaziantep ve Kilis’te toplam 600 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Ayrıca projeye entegre edilen Cansuyu HES sayesinde yıllık 24 milyon kWh enerji üretimi de hedefleniyor.
Çetintepe Barajı’nın cazibeli sulama sistemiyle enerji tüketimi olmadan su temini sağlayacağını belirten Yumaklı, “Bu proje sadece sulama değil, aynı zamanda enerji ve içme suyu kaynakları açısından da çok önemli bir adımdır” dedi.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler






