Reklam
Reklam
blank

blank
  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Sivas’ta proje okul atamaları neden gündemde? İşte bilmeniz gerekenler..

Sivas’ta proje okul atamaları neden gündemde? İşte bilmeniz gerekenler..

blank
değiliz
blank
Haber Merkezi

Türkiye genelinde kamuoyunda “proje okulları” olarak bilinen 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin, 8 Nisan 2025 itibarıyla görev yerlerinin “norm kadro” gerekçesiyle değiştirilmesi, eğitim camiasında büyük tartışmalara yol açtı.

Sivas'ta proje okul atamaları neden gündemde? İşte bilmeniz gerekenler..

Öğrencilerden velilere, öğretmenlerden siyasi partilere kadar birçok kesimden gelen tepkiler büyürken, özellikle İstanbul’daki köklü okullarda ciddi öğretmen değişiklikleri yaşandı.

Proje okulları nedir?

2014 yılında uygulamaya konan ve resmi adı “Özel Proje ve Program Uygulayan Okullar” olan proje okulları; ulusal ve uluslararası düzeyde proje yürüten, akademik ya da mesleki alanda uzmanlaşma hedefleyen kurumları kapsıyor. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri gibi seçkin okullar da bu kapsamda değerlendiriliyor. Ancak en dikkat çeken uygulama, bu okullarda çalışan öğretmenlerin bakanlık inisiyatifiyle tayin edilmesi.

Görev süresi sınırı ve eleştiriler

Başlangıçta öğretmenler bu okullarda 15 yıla kadar görev yapabiliyordu. Ancak 2020 yılında yapılan düzenlemeyle bu süre 4+4 yıl olarak sınırlandırıldı. Bu sistemle birlikte öğretmenlerin toplamda en fazla sekiz yıl görevde kalabileceği kararlaştırıldı. Ancak öğretmen atamalarında objektif bir kriter belirlenmemesi, “liyakat” tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Eğitim-Sen yöneticisi Murat Özcan’a göre, öğretmen atamaları tamamen Milli Eğitim Bakanlığı’nın inisiyatifiyle yapılıyor. Özellikle bazı sendika üyelerine ve “yandaş” isimlere öncelik verildiği öne sürülüyor. Proje okullarında görev yapan çok sayıda tecrübeli öğretmenin yerinin değiştirilmesi, bu eleştirileri daha da yoğunlaştırdı.

8 Nisan’da ne oldu?

8 Nisan 2025 tarihinde, görev süresi dolan öğretmenlerin atamaları yapıldı. Daha önce okul yönetimlerinin onayıyla görev süresi uzatılabilen öğretmenlerin bu hakları kullanılmadı. Özellikle İstanbul’da bazı köklü liselerde öğretmen kadrolarının büyük kısmı değiştirildi. Örneğin Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nde 45 öğretmenin 32’si, Beşiktaş Anadolu Lisesi’nde 40 öğretmenin 18’i, Beşiktaş Atatürk Lisesi’nde ise 15 öğretmenin tamamına yakını norm fazlası ilan edildi.

Norm fazlası nedir ve kimler bu kapsama girdi?

Kimin hangi kritere göre norm fazlası sayıldığı ise bilinmiyor. Öğretmenlerin çoğunun nitelikli ve tecrübeli olması dikkat çekerken, bu kararların okul müdürlerinin kişisel inisiyatifiyle alındığı iddia ediliyor. Ataması yapılmayan öğretmenler ise geçici olarak “il emrinde norm fazlası” kadrosuna alınıyor. Bu öğretmenler, daha sonra açık pozisyonlara yerleştirilecek.

20 bin öğretmenden 6 bini görevden alındı

Türkiye genelinde proje okullarında toplamda 89 bin öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerden 20 bini yeni sistemle atama istemek zorunda bırakıldı. Ancak 6 bin öğretmenin ataması yapılmadı. Yalnızca İstanbul’da 1.471 öğretmen norm fazlası sayıldı.

Tepkiler büyüyor

Söz konusu atamaların ardından ülke genelinde birçok okulda öğretmenler derslere girmedi, yürüyüşler düzenlendi ve Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklamalar yapıldı. Eğitim sendikaları atamaların geri alınmasını talep ederken, özellikle öğrenciler ve veliler de öğretmenlerinden ayrılmak zorunda kalmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Atamaların hangi kriterlere göre yapıldığına dair halen net bir açıklama yapılmazken, eğitim çevreleri, liyakat ilkesine aykırı uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyor.

(Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555