
Sivas'ta pazar günü marketler kapalı mı olacak? Esnaf, sanatkârlar ve perakende sektörü temsilcileri, pazar günü market zincirlerinin kapalı olması yönünde önemli bir adım attı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun (TPF) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda, sektör paydaşları arasında bu konuda mutabakata varıldı. Gözler şimdi Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek nihai karara çevrildi.
Sivas'ta pazar günü marketler kapalı mı olacak? Sektör temsilcileri uzlaştı!
TPF’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle “Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum” başlıklı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, pazar günü zincir marketlerin kapalı olması uygulamasının hayata geçirilmesi masaya yatırıldı.
TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, burada yaptığı konuşmada perakende sektörü açısından tarihi bir sürecin eşiğinde olunduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde uygulanan pazar günü tatil modelinde uzlaşı sağlandığını ifade etti. Düzgün, “Bu mesele yalnızca ticari bir düzenleme değil; aileyi koruma, çalışanı elde tutma ve nitelikli istihdamı güçlendirme meselesidir. Bu düzenlemenin önünde hiçbir engel yoktur. Artık son sözü Ticaret Bakanlığımızın söylemesini, nihai adımın atılmasını bekliyoruz” dedi.
Çalıştaya katılan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise özellikle zincir marketlerdeki pazar mesailerinin çalışanların aileleriyle aynı gün dinlenme ve vakit geçirme imkânını ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Baran, “Çalışanların ailesiyle vakit geçirebildiği bir düzen, uzun vadede verimliliği artırır ve toplumsal yapıyı güçlendirir. Ancak bu konunun rekabet, tüketici beklentileri ve ekonomik dengelerle birlikte çok boyutlu değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de pazar tatilinin küçük esnafı koruyacağını, çalışanların iş gücüne katılımını güçlendireceğini ve toplumsal huzura katkı sağlayacağını vurguladı.
Çalıştayda ortaya çıkan ortak görüş doğrultusunda, pazar günü marketlerin kapalı olması yönündeki düzenlemenin hayata geçmesi halinde, perakende sektöründe çalışma hayatı ve aile düzeni açısından yeni bir dönemin başlaması bekleniyor. Gözler şimdi Ticaret Bakanlığı’nın vereceği kararda.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




