Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Sivas’ta KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro verilecek mi?

Sivas’ta KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro verilecek mi?

blank
kadro
blank
Haber Merkezi

16.10.2019 tarihli Resmi Gazete de "Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2020 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespit Edilmesi Hakkında Karar" başlıklı karar yayımlanmıştı.

Sivas'ta KİT'lerde çalışan taşeron işçilere kadro verilecek mi?

Bu karar ile KİT'lerde çalışan personeller kadroya geçirilecekti.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda KİT'lerde çalışmaya devam eden personellerin belirli usul ve esasları sağlamaları durumunda işçi statüsünde istihdam edilebilecekleri belirtilmişti.

O tarihteki resmi gazete şöyleydi;

blank

Bu tarihten itibaren yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen Kitlerde çalışan taşeron işçiler tam manası ile kadroya geçirilemedi.

Her gün kadroya geçeceğiz umudu ile bekleyen binlerce taşeron işçisi artık kadro ile ilgili açıklamalarla umudunu kaybetmek üzere..

Kit'lerde çalışan taşeron işçiler 2023 seçimleri öncesi kadronun kendilerine verileceğini düşünüyor. İşçiler seçim öncesi kadro verilmezse daha da verilemeyeceğini biliyorlar.

Yaklaşık 3 yıllık süreçte kadro bugün verilecek yarın verilecek söylentilerinde artık sona yaklaşıldı. Çünkü seçimlere yaklaşık 9 aylık bir süreç kaldı. Kısacası dananın kuyruğu bu sefer kopacak.

Herkes mi kadroya alınacak?

3 yıl önce yayımlanan resmi gazetede taşeron işçilerden herkesin kadroya alınamayacağı açık olarak belirtiliyor.

Resmi gazetede belli kriterler var. En önemli kriter 4.12.2017 tarihi itibarı ile 2 yıl kesintisiz çalışmak ve çalışmaya devam etmek! Bu tarih güncellenecek mi?

Diğer önemli bir kriter ise resmi gazetenin 3. maddesinde yer alan "Bakanlık tarafından belirlenecek sayıyı aşmayacak şekilde karşılanır" ifadesi Bakanlık her kurumda çalışan taşeron işçi kadar bir sayı mı belirleyecek?

Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere KİT'ler de çalışan taşeron işçilerin hepsi kadroya alınmayacak.

Bazı Kamu İktisadi Teşekküllerinde kadro verilecek söylentilerinin ayyuka çıkması, taşeron olarak çalışan işçilerin kadrolu işçiler ve amirleri tarafından da  baskıya alındığı da bilinenler arasında.. Bunun sebebi de aslında kadro verilmesini isteyenler ve bekleyenler kadar, içten içe kadro verilmesini istemeyenlerinde olması..

En son durum nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda hizmet gösteren taşeron işçilerle ilgili geçtiğimiz hafta umut verici açıklamalarda bulundu.

“Kamudaki sözleşmeli personelle ilgili çalışmamızı sona erdirmek üzereyiz. Meclis ilk açıldığında Sözleşmeli Personel dosyasını getireceğiz. Şu anda üzerinde çalıştığımız dosya o, bitirmek üzereyiz. Bir iki konu daha var EYT ondan sonra çünkü onun teknik çalışması biraz daha zaman alacak. Tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir. Sözleşmeli personel ve geçici işçiler bir an önce çözmemiz gereken dosyalar. Sözleşmeli personel mevzusunu çözüyoruz, önümüzdeki günlerde sizlerle de paylaşırız. Sonra maden işçileri ondan sonra da kadroya geçmemiş taşeron işçiler var, o tarihte 90 bin civarında Taşeron işçi vardı, önceliğimiz onlar. Taşeron işçilerle ilgili bir çalışmamız var. O da ayrı bir dosya. Sözleşmeli personelle ilgili çalışma bittikten sonra onu ele alacağız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin'in açıklamalarında meclis açılınca ilk konunun Sözleşmeli Personel dosyası olduğu belirtiliyor. TBMM 1 Ekim 2022 tarihinde açılıyor. Sözleşmeli Personel konusundan sonra EYT konusunun olduğunu belirten Bakan bu konunun Aralık ayı gibi gündeme geleceğini de belirtti.

Bu konulardan sonra maden işçileri konusunun olduğunu belirten Bakan, açıklamasının sonunda ise 90 bin civarın Taşeron işçisinin kadro durumundan genel olarak bahsetti. Bakan'ın yaptığı açıklamadan da anlaşılacağı üzere yukarıda belirtilen resmi gazetedeki kriterler geçerli olacak. Yani herkes kadroya ilk etapta alınmayacak. Öncelikli 90 bin kişi olacak. Bu 90 bin kişiye bağlı bulundukları Bakanlıklar tam sayı verecek mi? Yoksa bölüm bölüm ve kademeli olarak mı sayı verilecek net bir bilgi yok.

Binlerce taşeron işçisinin ve ailesinin beklediği kadro söylentileri bu yıl bitene kadar devam edecek gibi gözüküyor.

Bu konu belli aylarda tabiri caize saman alevi gibi parlayıp daha sonra ise unutuluyor.

Kamu İktisadi Teşekküleri'nde çalışan taşeronlar ise bu konuyu istisnasız her gün konuşuyor. Hatta bazı kamu iktisadi teşekküllerinde taşeron işçilerinin sağlık raporları, doktorlardan aldıkları raporlar, yeterlilik belgelerinin olup olmadığı, belgelerin geçerliliklerini koruyup korumadığı da araştırılmaya alttan alta devam ediyor.

Kadro işi sonuçlanıncaya kadar daha bir çok konu ve sorun gündeme gelecek gibi gözüküyor. Tabi bir çok gerçek dışı söylentide.

Artık taşeron işçilerde bu konunun bir an önce sonuçlanmasını istiyor.

En azından kimlerin kadroya alınacağını kimlerin alınmayacağının netleşmesi gerektiğini düşüyor.

Bir de işçiler seçim sonuçlarından sonra işten çıkarılma endişesi taşıdıklarını da biliyor. Bu yüzden seçim öncesi bu kadronun verilerek yıllardır emek veren taşeron işçilere çalıştıkları kurumlarda gelecek kaygısı taşımamaları da düşünülüyor.

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555