

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artmasıyla birlikte vatandaşlar, kimyasal ilaçlar yerine doğal yöntemlerle keneyle mücadele etmeye başladı.
Sivas'ta kene kabusuna doğal çözüm! Vatandaşlar bahçelerine tavuk salıyor!
Kentte birçok kişi, bahçelerine tavuk salarak kenelerle mücadelede yeni bir yöntem geliştirdi.
Tavuklarla doğal kene mücadelesi
Son dönemde KKKA nedeniyle yaşanan ölümler, Sivaslıları tedirgin ederken, keneye karşı önlem almak isteyen vatandaşlar bahçelerinde tavuk beslemeye yöneldi. Tavukların kene yediği bilinirken, bu yöntemle hem doğal bir denge korunuyor hem de ilaçlamaya ihtiyaç duyulmadan bahçeler daha güvenli hale geliyor.
Uzmandan önemli uyarı: Tavuklar önerilebilir ama dikkat edilmeli
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, tavukların keneyle mücadelede etkili olabileceğini belirtti. Oğrak, "Bir tavuk, saatte ortalama 60 kene yiyebilir. Günlük 1000'e kadar kene tüketebildiği çalışmalarda belirtiliyor. Ancak bu yöntem küçük bahçeler için etkili olabilir. Geniş alanlar için kimyasal mücadele de yeterli değildir. Tavuklar da kene taşıyıcısı olabilir. Bu nedenle mutlaka veteriner kontrolünde ilaçlanarak bahçeye bırakılmaları gerekir" dedi.
"Tavuklar bir nevi kene savar oldu"
Bahçesine tavuk salarak kenelerden kurtulan Hakan Yıldırım isimli vatandaş ise şunları söyledi: "Keklik ve bıldırcınlar kene yerdi ama artık doğada çok azaldılar. Biz de çareyi tavuklarda bulduk. Tavuklar bahçemizi kenelerden temizledi. Artık çocuklarımız da rahatlıkla bahçede oynayabiliyor. Tavuklar, bahçesi olan her eve şart."
Doğal yollarla keneyle mücadele eden Sivaslılar, hem sağlıklı hem de ekonomik bu yöntemin yaygınlaştırılmasını istiyor.
Sivas'ta artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları sonrası vatandaşlar, bahçelerine tavuk salarak kenelerle ilaçlama yapmadan doğal yönden mücadele ediyor.
Sivas'ta kenelerden insanlara geçen KKKA hastalığı nedeniyle son günlerde yaşanan ölümler halkı tedirgin ederken,… pic.twitter.com/onxqesXkWy— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) June 3, 2025
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

