

Sivas’ın yüksek rakımlı bölgelerinde kendiliğinden yetişen üvez ağaçları, iki yılda bir verdiği meyvelerle hem doğaseverlerin hem de şifa arayanların ilgisini çekiyor.
Sivas’ta iki yılda bir yetişen şifa kaynağı! Üvez yeniden tezgâhlarda!
Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvez, olgunlaştıktan hemen sonra değil, çürümeye bırakıldıktan sonra tüketiliyor.
Çürüyünce yeniyor, şifası artıyor
Sivas’ta “vezi” olarak da bilinen üvez, toplandıktan sonra karanlık bir ortamda yaklaşık 30 gün bekletiliyor. Meyve bu sürede kararıyor, yumuşuyor ve kendine özgü aromasını kazanıyor. Bu haliyle tüketilen üvezin kalp, sindirim ve cilt sağlığına iyi geldiği biliniyor.
Vatandaşlar, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirdiği gerekçesiyle üveze yoğun ilgi gösteriyor.
Geçen yıl 500 kilo çıktı, bu yıl 50 kiloda kaldı
Sivaslı esnaf Ahmet Şarkışla, üvezin nadir bulunan ve değerli bir meyve olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Bu meyve 2 yılda bir yetişir. Bir yıl bereketli olur, diğer yıl az çıkar. Geçen yıl 500 kilo toplanmıştı, bu sene sadece 50 kilo çıktı. Olgunlaşınca tezgâha asıyoruz, simsiyah olunca yeniyor. Kilosu geçen sene 150 liraydı, bu yıl 300 liraya kadar yükseldi.”
Kışın doğal ilacı
Üvezin özellikle soğuk algınlığı, tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğini söyleyen Şarkışla, “Sivas’tan olduğu kadar çevre illerden de almak için gelenler var. Vatandaşlar önce tadına bakıyor, sonra gelip kilo kilo alıyor. Herkesin evinde olması gereken doğal bir şifa kaynağı” dedi.
Sivas’ta yüksek kesimlerde sınırlı sayıda yetişen üvez, bu yıl az bulunması nedeniyle pazarlarda adeta altın değerinde satılıyor.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

