Reklam
Reklam

Sivas’ta 6.2’ye Kadar Deprem Olabilir!

blank
rema
blank
Haber Ajansı - İHA

Sivas’ın Ulaş ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından Deprem Bilimci, Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli önemli açıklamalarda bulundu.

Sivas'ta 6.2'ye Kadar Deprem Olabilir!

Yer bilimci İçelli, söz konusu depremin büyük bir yıkımın habercisi olmadığını belirterek, Tecer segmenti üzerinde büyük bir deprem beklenmediğini, ancak çevresindeki kılcal kırıkların 6.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceği uyarısında bulundu.

“Tamamen yerel bir stres boşalması”

İçelli, Ulaş’taki depremin Deliler fay hattının Tecer segmenti üzerinde değil, ona paralel 20 kilometre uzunluğundaki kısa bir kırık fay üzerinde meydana geldiğini söyledi. 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra bölgede stres transferlerinin oluştuğunu ve bunun yerel atımları tetiklediğini belirten İçelli, "Bu yaşanan deprem, büyük bir depremin habercisi değil. Tamamen yerel bir stres boşalmasıdır" dedi.

“Tecer segmenti yorgun ve yaşlı bir fay”

Fay hatlarının özelliklerine dikkat çeken İçelli, “Tecer segmenti çok eski, yorgun ve yaşlı bir faydır. Bu fayın 7 üzeri büyüklükte deprem üretme döngüsü 3 bin ile 5 bin yıl arasındadır. Dolayısıyla şu an için büyük bir tehlike sinyali bulunmamaktadır” dedi.

“Kılcal kırıklardan 6.2 büyüklüğünde deprem olabilir”

Tecer segmenti üzerinde 7'nin üzerinde bir deprem riski bulunmasa da çevresindeki küçük fayların 6.2 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olduğunu belirten Serkan İçelli, “Bu nedenle kötü senaryoya karşı hazırlıklı olunmalıdır. Deprem olmadan önce tedbir alınmalı, yapı stoku gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Sivas’ın yapı stoğu yetersiz”

Sivas’taki yapı stoğuna ilişkin de uyarılarda bulunan İçelli, “Yaklaşık 30 kilometrelik bir çapta, 6.5 büyüklüğünde bir depremde 4 bine yakın bina yıkılır, 50 bine yakın can kaybı yaşanabilir. Bu sebeple her zaman tedbirli olunmalı” dedi.

Serkan İçelli, 6 Şubat depremlerinden iki hafta önce Maraş merkezli 7 üzeri bir depremin beklendiğini ifade etmiş ve ikinci büyük depremin olacağı yönündeki tahmini saatler içerisinde gerçekleşmişti. Bu tahmin geçmişteki öngörüleriyle dikkat çeken İçelli’nin açıklamalarını daha da önem kazandırdı.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör

blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555