DOLAR 32,4156 % 0.19
EURO 35,7329 % 0.62
STERLIN 41,8107 % 1.05
FRANG 35,9177 % 0.16
ALTIN 2.326,05 % 0,24
BITCOIN 2.301.920 2.31

Dağlar Aşılıyor, Nehirler Geçiliyor, Sivas YHT ile Buluşuyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dağlar Aşılıyor, Nehirler Geçiliyor, Sivas YHT ile Buluşuyor

Sivas Valiliği koordinesinde, Sivas Belediyesi ve TCDD’nin katkılarıyla Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Treni’nin Sivas’ın Sosyo-Ekonomik Gelişimine Katkıları konulu bilgilendirme programı düzenlendi.

Dağlar Aşılıyor, Nehirler Geçiliyor, Sivas YHT ile Buluşuyor

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda katılımcılara ilk olarak yüksek hızlı tren projesinin tanıtım filmi izlettirildi.

Program, Sivas TCDD 4. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Yapım Grup Müdürü Serdar Ayan’ın Sivas-Ankara YHT hattının inşaat tarihçesi ve Sosyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sevda Mutlu’nun ise Sivas halkının ve Sivas’taki STK’ların YHT Algısı ve Beklentisi konulu sunumuyla devam etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, hızlı trenin Sivas için büyük bir kazanç olduğunu ifade ederek, “Gelişen ve büyümeye devam eden Sivas, hızlı tren ile daha da ivme yakalayacak.” dedi.

Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül de Sivas’a kazandırılan hızlı tren projesinden dolayı tüm yetkililere teşekkür ederek, “Sivas, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden birine kavuşuyor. Heyecanlıyız, mutluyuz.” diye konuştu.

 – Demiryolu Güvenç Yolu, Güven Yolu, Bayındırlık Yoludur

Sivas Vali Salih Ayhan, programda yatığı konuşmada; gelişen ve değişen teknoloji, doğaya karşı sorumluluğun artması ve verimlilik anlayışıyla dünya genelinde hızlı trenin yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek, zamanla kısa mesafeli yolculuklarda, karayolu ve havayolu ulaştırmasının yerini hızlı trenlerin alabileceği ifade etti.

Dünya genelinde artan yakıt fiyatları, trafik sıkışıklığı, emisyon değerleri ve araçla yolculuğa karşın toplu taşımacılığın kazançlarını ön plana çıkarttığına dikkat çeken Vali Ayhan, bu bağlamda kent içi hafif raylı sistemler ve yüksek hızlı tren koridorlarının açılmasının taşımacılık sektörünün ilgisini çektiğini ve yatırımların gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Japonya’nın 1964 yılında hızlı treni ilk uygulayan ülke olarak tarihe geçtiğini anlatan Vali Ayhan, “İlk planda iki şehir arasındaki mesafeyi kısaltmak amaçlanmışken sonrasında ekonomik gelişme kaydeden şehirlerarasında üretim faktörlerinin hızlı ve akıcı yer değiştirmesinin önü açılmıştır.

Bugün Shinkansen olarak adlandırılan hızlı tren hattı, Japonya’nın en büyük adası olan Honshu adasında yılda yaklaşık 300 milyon kişiyi taşıdığını görüyoruz.

Hızlı tren, toplu taşımada en çağdaş taşıma sistemlerinden biridir ve ekonomiden, sosyal ve kültürel yaşama birçok alanda olumlu etkiler yapacağı düşünülmektedir.” diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye’de demiryolu sektöründe önemli yatırımların yapıldığına dikkat çeken Vali Ayhan, “Bu yatırımlar içinde en çok dikkat çeken ise Yüksek Hızlı Tren (YHT) yatırımlarıdır.  Ülkemizde 2009 yılında ilk seferine başlayan hızlı tren, başkent merkezli hatlarla ağlarını genişletmeye devam etmektedir.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) tarafından Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya güzergâhlarındaki YHT hatlarında sürdürülmeye devam etmektedir.” dedi.

– Sivas, YHT ile Buluşturuyor

Ankara-Sivas arasında da yakın zamanda seferlerine başlayacak olan yüksek hızlı tren için ön hazırlıklara Sivas’ın çok önceden başladığını ifade eden Vali Ayhan, “Dağlar aşılıyor, nehirler geçiliyor, Sivas YHT ile buluşuyor.

Bu ön hazırlıkları Yüksek Hızlı Tren ile ilgili mental hazırlıklar, sektörel etki analizleri, örneklerin incelenmesi, fayda modellerinin geliştirilmesi ve bu bilgiler doğrultusunda yatırımlar yapılması olarak özetleyebiliriz.

2013 yılında akademik anlamda yapılan ilk araştırma çalışmasının ardından iki farklı bilimsel çalışma daha yaparak sürecin ve algının değişimini bilimsel olarak izledik. Ayrıca yine yaptığımız araştırmalarla, Eskişehir ve Konya örnekleri üzerinden, Yüksek Hızlı Trenin sektörel etkilerini analiz ettik.

Artık 2018 yılından beri mental hazırlıklarımızın somutlaştığı ve açılışının ne zaman olacağının konuşulduğu bir döneme geçtik.

Yine bu süreçte şehrin her kesiminin fikirlerinin alındığı çalıştaylar düzenledik. 2018 yılında düzenlediğimiz ‘Ortak Akılla Yarınlara Çalıştayı’nda ve ardından bu yıl düzenlediğimiz sektörel çalıştaylarda Sivas’ın 2023 vizyonunun en önemli gündemi yine Yüksek Hızlı Tren oldu.” şeklinde konuştu.

Ankara-Sivas Çok Yakında 2 Saat

‘Ankara-Sivas arasında toplam 405 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı tren hattı yapımında sona yaklaşıyoruz’ diyen Vali Salih Aynan, sözlerine şöyle devam etti:

“Şehrimize gelecek insanlara neyi sunacağız, hangi hareket alanlarını yaratacağız, şehrimize gelen ziyaretçilere kaliteli zaman geçirecekleri ortamları oluşturabilecek miyiz? Tüm bu planlamalarımızı profesyonel olarak yapmak zorundayız.

Altyapısını hızlı trene hazırlamayan bir şehir ile olumlu etkilerden yararlanmak mümkün değil. Bağlandığımız şehirlerle etkileşim haline gireceğiz ve bu etkileşim sadece mekânsal anlamda değil birçok alanda gerçekleşecek.

Sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik, sportif birçok alanda bu etkileşimin izlerini görmemiz mümkün olacak. Sadece bir demiryolu hattıyla değil tüm dinamiklerimizle birleşip yeni bir kentsel gelişme koridoru oluşturacağız.

İlk gelişmenin hizmet sektöründe alanında olmasını bekliyoruz. Bu yüzden Sivas Valiliği olarak sektörün aktörleriyle özel buluşmalar gerçekleştirdik. Otelciler, Restoranlar, Acenteler, zanaatkârlar. Amacımız elbette tüm paydaşları aynı vizyon ve misyon etrafında birleştirmekti.

Bu anlamda iyi bir birliktelik kurduğumuzu düşünüyorum. Bu birlikteliğin sağlanmasında emeği geçen tüm meslek odalarımıza özellikle teşekkür ediyorum.” dedi.

 – Sivas Turizmde Destinasyon Merkezi Haline Gelecek

Hızlı trenin Sivas’ın turizm potansiyeline faydaları olacağını belirten Vali Ayhan, “Hizmet alanında kaliteyi artırmak için kuracağımız Turizm Akademisi ile turizm alanında hizmet veren tüm çalışanlarımızı akredite eğitimlerden geçireceğiz.

Bu anlamda çağı iyi okuyor, değişen turizm anlayışlarını takip ediyoruz. Etkili bir turizm tanıtımı ile Sivas’ı bir destinasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.

Şehrimiz doğası, tarihi, eşsiz kent meydanı ile adeta bir açık hava müzesi. Biz bunun üzerine şehrimize değer katacak ve görünürlüğüne katkı sunacak yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz.

Hamidiye Kültür Parkı, Altınkale Projesi, Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi, Hafik Gölü, Tödürge Gölü, Gökpınar Gölü, Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Merkezi, Emirhan Kayalıkları, Divriği Arasta Çarşısı bunlardan bazıları. Şehrin kültürel değerlerinin turizm yansımalarının en önemli örnekleri elbette Müzeler.

‘Müze Kenti Sivas’ vizyonumuz çerçevesinde mevcut müzelerimizin geliştirilmesinin yanında müze çeşitliliğimizin arttırılmasına yönelik de yoğun bir gayretimiz var.” dedi.

– Sayın Cumhurbaşkanımıza Teşekkür ediyoruz

Vali Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sivas’ımıza kazandıran Yüksek Hızlı Tren Projesinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, TCDD Genel Müdürlüğümüze, şehrimizde bu önemli projeye hazırlık sürecinde katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve araştırmaları ile sürece akademik bir ışık sunan tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyorum.”

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.