Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Sivas da kuraklıktan nasibini aldı! 2025 su yılı son 52 yılın en düşük seviyesinde!

Sivas da kuraklıktan nasibini aldı! 2025 su yılı son 52 yılın en düşük seviyesinde!

yılas
Haber Merkezi

Türkiye genelinde 2025 su yılı yağışları, son 52 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Sivas da kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında yer aldı.

Sivas da kuraklıktan nasibini aldı! 2025 su yılı son 52 yılın en düşük seviyesinde!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, ülke genelinde yağış miktarı 422,5 milimetre olarak ölçüldü. Bu rakam, uzun yıllar ortalamasının yüzde 26, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 29 daha düşük.

Sivas ve İç Anadolu’da yağışlar yüzde 35 azaldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan rapora göre, 1 Ekim 2024 - 30 Eylül 2025 döneminde İç Anadolu Bölgesi, son 65 yılın en düşük su yılı yağışını yaşadı.
Sivas’ın da yer aldığı bölgede, yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 35, 2024 su yılına göre ise yüzde 34 oranında azaldı.

Kuraklığın etkisiyle Sivas’ta baraj seviyeleri düşerken, tarımsal üretimde de ciddi riskler yaşandığı bildirildi. Özellikle yaz aylarında etkisini artıran sıcaklıklar ve yetersiz yağış, tarım arazilerinde verim kayıplarına neden oldu.

Sivas’ta orta şiddette meteorolojik kuraklık

2025 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan kuraklık değerlendirmesine göre, Sivas genelinde orta ve üzeri şiddette meteorolojik kuraklık yaşandı.
Raporda, İç Anadolu’nun birçok iliyle birlikte Sivas, Kayseri, Eskişehir, Konya ve Niğde çevrelerinin kuraklıktan doğrudan etkilendiği belirtildi.

Marmara ve Güneydoğu’da da rekor düşüş

Ülke genelinde kuraklık sadece Sivas’la sınırlı kalmadı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlar normaline göre yüzde 53, geçen yıla göre yüzde 60 azaldı. Marmara Bölgesi’nde ise son 63 yılın en düşük yağış seviyesi kaydedildi.

Sıcaklık rekoru da geldi

Yağışlardaki düşüşe paralel olarak Eylül 2025, son 55 yılın en sıcak 11’inci eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 21,7 derece olarak ölçülürken, bu değer mevsim normallerinin 0,8 derece üzerinde gerçekleşti.
Sivas’ta ise yaz sonuna doğru sıcaklıkların artması, kuraklık etkisini daha da belirgin hale getirdi.

Uzmanlar uyardı: Su yönetimi öncelikli olmalı

Uzmanlar, özellikle Sivas gibi iç bölgelerdeki su kaynaklarının korunması ve yeraltı su seviyelerinin sürdürülebilir biçimde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Tarım ve içme suyu rezervlerinin azalması, önümüzdeki dönemde hem üretim hem de yaşam kalitesi üzerinde etkili olacak.

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555