Reklam
Reklam

Silah bırakan PKK’lılara 3 aşamalı süreç!

blank
süreçs
blank
Haber Merkezi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın siyasi partilere gerçekleştirdiği “Terörsüz Türkiye” temalı ziyaretlerin perde arkası netleşmeye başladı.

Silah bırakan PKK'lılara 3 aşamalı süreç!

Kalın’ın taşıdığı siyah çantada, silah bırakan PKK’lıların geleceğine dair kritik başlıklar yer aldı.Silah bırakan örgüt mensuplarının Türkiye’ye dönüşleri ve bu süreçte izlenecek yol haritası hakkında kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

Silah bırakanlara üçlü kriter: Fesih, izleme, doğrulama

Sahadan gelen bilgiler ışığında hazırlanan plana göre, örgütün silah bırakma süreci peyderpey ilerliyor. Mağaraları ve kampları terk eden örgüt mensuplarının kırsala yöneldiği belirtilirken, süreç üç aşamalı temizlik üzerinden şekillenecek:

  1. İlk aşama: Türkiye sınırının güneyinde, Irak topraklarında Haftanin, Hakurk ve Metina bölgeleri temizlenecek.
  2. İkinci aşama: 128 köyün bulunduğu Gara bölgesi hedef alınacak. Temizlik sonrası mağaralar mühürlenecek.
  3. Üçüncü aşama: Terör örgütünün sözde karargahı olan Kandil bölgesinde kamplar ve köyler etkisiz hale getirilecek.

Suçsuz PKK’lılara rehabilitasyon, liderlere üçüncü ülke

Suça karışmamış teröristlerin Türkiye’ye dönmesi mümkün olacakken, eylemlere katılanlar örgüt üyeliğinden değil işledikleri suçlardan yargılanacak. Örgüt yöneticileri için ise "üçüncü ülke formülü" devreye sokulacak. Bu kapsamda İskandinav ülkeleri en güçlü seçenek olarak değerlendiriliyor.

Silahlar imha edilecek, ABD silahlarının akıbeti belirsiz

TSK, teslim edilen silahları kayıt altına aldıktan sonra imha edecek. ABD tarafından örgüte verilen ağır silahların ise örgütte bulunmadığı, bu silahların büyük ihtimalle geri alındığı değerlendiriliyor.

Rehabilitasyon ve sosyal uyum projeleri gündemde

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı, suça karışmamış kişiler için meslek edindirme kursları ve sosyal uyum projeleri hazırlayacak. Bu adımlarla silah bırakan kişilerin topluma kazandırılması hedefleniyor.

Yeni yasal düzenlemeler masada

PKK’nın feshedilmesi ve sürecin izlenip doğrulanması şartıyla, Türk Ceza Kanunu'na geçici bir madde eklenmesi gündemde. Sürecin IRA örneği gibi modeller incelenerek Türkiye’ye özgü bir sistemle şekillendirileceği bildirildi. Fesih, izleme ve doğrulama kriterlerini sağlayan örgüt mensupları yeni düzenlemeden yararlanabilecek.

MİT’in süreci hem sahadan hem de siyasi zemin üzerinden çok yönlü bir yaklaşımla yürüttüğü ve tüm detayların kontrollü biçimde ilerletildiği ifade ediliyor.

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555