Reklam
Reklam
blank

blank
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • SGK, emeklilikte yıpranma payı kısıtlandı! Yıpranma payına ispat zorunluluğu getirilen meslekler

SGK, emeklilikte yıpranma payı kısıtlandı! Yıpranma payına ispat zorunluluğu getirilen meslekler

blank
yıpran
blank
Haber Merkezi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı yani bilinen adıyla “yıpranma payı” uygulamasında yeni bir düzenlemeye gitti.

SGK, emeklilikte yıpranma payı kısıtlandı! Yıpranma payına ispat zorunluluğu getirilen meslekler

Erken emeklilik hakkı sağlayan bu sistemde, artık sadece gerçekten riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanlar faydalanabilecek. SGK, yüzlerce meslek grubuna yıpranma kapsamında çalıştıklarını ispat etme zorunluluğu getirerek, haksız yere yapılan bildirimlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Hatalı bildirimlere sistem uyarısı verilecek

SGK tarafından yapılan açıklamada, 4/A’lı çalışanlar için işverenlerin yıpranma hakkı tanımlı belge türleriyle yaptığı bildirimlerin bazı meslek kodları için artık sistem tarafından hata mesajı vereceği belirtildi. Yani ilgili iş kolu riskli değilse, işveren tarafından yapılan yıpranma payı bildirimi kabul edilmeyecek.

İspat zorunluluğu Nisan 2025 itibarıyla yürürlükte

SGK'nın Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde, yıpranma hakkından yararlanan iş yerlerinden riskli olmayan pozisyonlarda çalışanlar adına bildirim yapıldığı tespit edildi. Bu nedenle, aşçı, sekreter, danışman, bekçi, hizmetli, balık toptancısı, belediye başkan yardımcısı gibi yüzlerce meslek için bu hak kaldırıldı.

Yeni düzenlemeyle birlikte Nisan 2025’ten itibaren bu mesleklerde çalışanların, işin niteliği gereği yıpranma payına tabi olduklarını belgelemeleri gerekecek. Aksi halde erken emeklilikten yararlanamayacaklar.

Kimler etkilenmeyecek?

Yeni uygulamadan etkilenmeyecek meslekler arasında ise madenciler, demir-çelik işçileri, basın mensupları ve TSK personeli gibi doğrudan tehlike ve risk altında çalışan gruplar yer alıyor. Bu meslekler, yıpranma payı haklarını korumaya devam edecek.

Yılda 60 ila 180 gün avantaj sağlıyor

Yıpranma payı uygulaması, tehlikeli işlerde çalışanlara çalıştıkları her yıl için fazladan prim günü kazandırıyor. Bu oran, işin risk düzeyine göre yılda 60 ile 180 gün arasında değişebiliyor. Yeni düzenleme ile bu hakkın suistimal edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Listede yüzlerce meslek var

SGK’nın açıkladığı ve yıpranma payına ispat zorunluluğu getirilen meslekler arasında; kamu ve özel sektör yöneticileri, danışmanlar, büro çalışanları, akademisyenler, kooperatif yöneticileri, pazarlama müdürleri, şube müdürleri, otel ve restoran işletmecileri, grafik tasarımcılar, veterinerler, ziraat mühendisleri, mimarlar, planlamacılar ve üniversite öğretim üyeleri gibi çok sayıda meslek yer alıyor.

Bu düzenleme ile fiili hizmet süresi zammı sisteminin daha adil ve gerçekçi bir şekilde uygulanması hedefleniyor.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555