
Prim borcu olan emeklinin maaşından kesinti yapılacak.. Emekli olduktan sonra prim borcu bulunduğu sonradan tespit edilen emekliler için yeni bir uygulama hayata geçiriliyor.
Prim borcu olan emeklinin maaşından kesinti yapılacak!
Torba kanunla düzenlenen uygulama kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim veya Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olduğu belirlenen emeklilerin maaşlarından kesinti yapılacak.
SSK ve Emekli Sandığı kapsamında emekli olanları kapsayan düzenlemeye göre, çalışma hayatına ara verilen dönemlerde oluşan prim borçlarının fark edilmeden emeklilik işlemlerinin tamamlanması halinde, söz konusu borçlar emekli maaşlarından tahsil edilecek. Bağ-Kur’luların ise emeklilik öncesinde borç sorgulaması yapıldığı için uygulamadan daha sınırlı şekilde etkilenmesi bekleniyor.
1,3 milyon emeklinin borcu tespit edildi
Yapılan incelemelerde, 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 1,3 milyon emeklinin toplamda 2,9 milyar liralık prim borcu bulunduğu belirlendi. Bu kapsamda çıkarılan kanunla, borçlu emeklilerin maaşlarından kesinti yapılmasının önü açıldı.
Kesinti maaşın yüzde 25’ini aşmayacak
Düzenlemeye göre, yapılacak kesintiler emekli maaşının yüzde 25’ini geçmeyecek. Emeklinin vefat etmiş olması durumunda ise borç, dul ve yetim aylıklarından tahsil edilecek. Borçlara ilişkin bilgilendirme emeklilere tebliğ edilecek ve borç durumları e-Devlet üzerinden de sorgulanabilecek.
Torba kanun kapsamında yer alan bu düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Ocak olarak belirlendi.
emekli, prim borcu, SGK, maaş kesintisi, GSS, torba kanun, e-Devlet
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




