Reklam
Reklam

Oruç İbadeti Hakkında Merak Edilen 10 Soru!

blank
bozarsa
blank
Haber Merkezi

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ibadetiyle ilgili pek çok soru gündeme geliyor.

Oruç İbadeti Hakkında Merak Edilen 10 Soru!

Oruç hangi durumlarda bozulur, kimler fidye vermelidir, yolculukta oruç nasıl tutulur? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamalarına göre oruç hakkında en çok merak edilen 10 soru ve yanıtları:

1- Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Gıda ve keyif verici özelliği olmayan enjeksiyonlar orucu bozmaz. Ancak besleyici içerikli vitamin iğneleri, kan verilmesi ve serum takılması gibi durumlar orucu bozar.

2- Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Kan vermek orucu bozmaz ancak vücuda kan almak besleyici olduğu için orucu bozar ve kaza edilmesi gerekir.

3- Kusmak orucu bozar mı?

Kendi isteği dışında gerçekleşen kusma orucu bozmaz. Ancak kişi bilerek ağız dolusu kusarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

4- Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?

Kasten oruç bozan kişi 60 gün kefaret orucu tutmalıdır. Buna gücü yetmezse 60 fakiri bir gün veya bir fakiri 60 gün doyurmalıdır. Ayrıca bozduğu orucu kaza etmesi ve tövbe etmesi gerekir.

5- Yolculuk sırasında oruç bozulabilir mi?

90 km ve üzeri mesafeye yolculuk yapacak kişiler, oruca niyet etmeyebilir. Ancak yola çıkmadan önce oruca niyet ettiyse, yolculuk sırasında mazeret olmadan orucu bozmamalıdır. Eğer yolculuk sırasında oruç bozulursa, sadece kaza gerekir, kefaret gerekmez.

6- Oruç tutacak gücü olduğu halde tutmayan biri fidye vererek borcundan kurtulabilir mi?

Fidye, sadece oruç tutamayacak kadar yaşlı ve kronik hastalar için geçerlidir. Sağlığı yerinde olup da tutmayan kişilerin fidye vermesi yeterli değildir, oruçlarını kaza etmeleri gerekmektedir.

7- Doktor oruç tutmamasını önerirse ne yapılmalı?

Eğer uzman bir doktor, kişinin oruç tutmasının sağlığına zarar vereceğini belirlerse, hasta oruç tutmayabilir. Eğer hastalık geçici ise iyileşince oruçlar kaza edilir. Hastalık kalıcı ise fidye verilir.

8- Kadınlar adet ve lohusalık hallerinde oruç tutabilir mi?

Adet ve lohusalık döneminde oruç tutmak haramdır ve sahih olmaz. Bu günlerde tutulmayan oruçlar Ramazan’dan sonra kaza edilmelidir.

9- Uçakta seyahat eden bir kişi iftarını nasıl yapar?

Oruçlu kişi iftarını bulunduğu yerin güneş batışına göre yapmalıdır. Uçakta seyahat ediyorsa, ya uçak yetkilisinin vereceği bilgiye göre ya da uçağın o anki konumuna göre hareket etmelidir.

10- Oruç fidyesi nasıl ödenir?

Oruç fidyesi fitre miktarı kadar olup, Ramazan ayı içinde veya sonunda ödenebilir. Bir fakire topluca verilebileceği gibi farklı fakirlere de dağıtılabilir. Fidye verecek durumda olmayan kişiler, Allah’tan bağışlanma dileyebilir.

Ramazan ayının huzur, bereket ve manevi kazanımlar getirmesi dileğiyle…

(Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555