


Çağrı Çobanoğlu’nun "Okullar Açılıyor. Aileler ve Öğrencilere Öneriler;" isimli köşe yazısı;
"Okullar Açılıyor. Aileler ve Öğrencilere Öneriler"
17 Eylül Pazartesi okullar açılıyor. Peki anne baba olarak siz buna hazır mısınız? Öğrenciler siz hazır mısınız ? Okulların açıldığı ilk hafta ve sonrası çocuğun okula uyumunu nasıl kolaylaştırabilirsiniz?
Uzun bir yaz dönemi bitiyor ve okullar açılıyor.Hem çocukları hem aileleri heyecan sarmış durumda.Bunun yanı sıra okulla ilgili endişeler de var.
Bu dönemde en büyük kaygı ve zorluğu okul hayatına yeni başlayan çocuklar ve ebeveynlerde görülmekte.’Çocuğum arkadaş edinebilecek mi? öğretmeniyle eve okulla uyum sağlayabilecek mi? Gibi sorular görülebiliyor.
Bugüne kadar karşılaştığım kaygı ve problemler arasında en fazla ‘uyum sağlama’yeteneğidir.Çünkü uyum sağlamak kısa bir sürede oluşacak bir şey değildir.Belirli bir zamana ihtiyaç vardır ve ebeveynler böyle durumlarda sakin ve anlayışlı tutumlarla yaklaşmalıdırlar.Çünkü çocuk evdeki lider konumundaki ortamından çıkıp , kalabalık akranlarının bulunduğu karmaşık bir ortama girmektedir.Burada akranlarıyla yaşayacağı problemler, beklenmedik güçlüklerle karşılaşabileceklerini göz önünde bulundurmaları gerekir.Hangi durumda karşılaşırsa karşılaşsınlar panik olmadan , çocuklara destekleyici davranışlar sergileyerek , yaşanılan sorunlara çözüm bulma işlerini daha da kolaylaştıracaktır.
SADECE ÖĞRENCİLER UYUM PROBLEMİ YAŞAMIYOR
Okulların açılmasıyla, sadece okula yeni başlayan öğrenciler uyum problemi yaşamaz, daha önce okula başlayıp tatilden çıkan çocuklarda tekrardan okula adapte problemi gibi birtakım zorluklar yaşanabilmektedir.Uyku düzeninin tekrardan bir düzene girmesi zaman alırken , tablet,bilgisayar,televizyonun başında geçirilen zamanın kısıtlanması her iki taraf içinde zorlayıcı oluyor.Okulun açılmasıyla beraber çocukta olumsuz davranışlar , karın ağrıları, mide bulantısı, öfke kontrolsüzlüğü, yersiz ağlamalar okul kaygısının nedenleri arasında görülebiliyor.Her durum da sabır,anlayış,sakinliğe dikkat etmeliyiz.
EVDEKİ İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ
Evdeki aile ile çocuk arasındaki iletişimin önemi oldukça fazladır.
Çocukların okul içinde zorlayıcı bir gün geçirseler bile sonunda kendilerini güvende hissettikleri evlerine geri dönüyorlar.Evinizde çocuklarınızla geçireceğiniz sağlıklı bir iletişim yaşanılan problemlerin çözümünü kolaylaştıracaktır.Doğru davranış ve tutum sağlamanıza rağmen,okulla ilgili sorunlar devam ediyorsa uzmana danışmanız faydalı olacaktır.
Okula Başlamadan Önce Yapılması Gereken Bazı Öneriler
Çocukla birlikte mümkünse okul birkaç kez gezilmeli ve çocuk mutlaka öğretmeniyle tanıştırılmalı. Kırtasiye ihtiyaçları çocukla birlikte alınmalı ve onun istekleri öncelikli olmalı. Çocuğa güven verilmeli, rahatlatılmalı.
Aile kendi yaşadığı heyecan ve kaygıyı çocuğa yansıtmamalı. Çocuklar heyecanlandıkları, kaygılandıkları her sefer size bakacak ve sizin tepkilerinizi izleyecektir. Ne kadar gergin olursanız olun, sakin ve rahat görünmeniz çok önemli.
Okul çıkışında onu alacağınızdan ve yine birlikte eve gideceğinizden emin olmasını sağlayın. Bazen çocuklar, annelerinden temelli ayrıldıklarını, hep okulda kalacaklarını düşünerek kaygılanabilirler.
İlk gün çocuklar sınıflarına geçtiğinde kapı eşiğinde beklemek ya da sınıfta sıralara oturmak çok yanlış. Bu diğer çocukları da etkiler.
Çocuklar sıralarına oturduktan sonra vedalaşıp uzaklaşmalı. Çocuk üzgün olsa da birkaç dakika sonra dikkati arkadaşlarına ve öğretmenine yönelecektir.
Şimdiden yeni Eğitim-Öğretim yılı tüm öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hayırlı olsun dileklerimle…
Psikolog Çağrı Çobanoğlu
Pusula Psikoloji Sivas
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler