
Öfke kontrol odaları doğru kullanılmazsa zarara yol açabiliyor... Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, son dönemlerde yaygınlaşan öfke kontrol odalarının, doğru amaçla kullanıldığında sakinleşme ve duygu düzenleme sürecine katkı sağlayabileceğini, ancak yanlış uygulandığında öfkeyi artırabileceğini söyledi.
Öfke kontrol odaları doğru kullanılmazsa zarara yol açabiliyor!
Öfkenin, bireyin bir engelleme, tehdit ya da sorun algısıyla karşılaştığında ortaya çıkan doğal ve doğuştan gelen bir duygu olduğunu belirten Özkaya, bu duygunun sevinç, üzüntü ve korku gibi insani bir tepki olduğunu vurguladı. Öfkenin; kalp çarpıntısı, nefesin hızlanması, yüz kızarması, kaslarda gerginlik, ses yükseltme ve aşırı tepki verme gibi belirtilerle kendini gösterebildiğini ifade etti.
Son yıllarda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artan öfke patlamaları ve stres kaynaklı davranışlar nedeniyle öfke kontrol odalarına yönelimin arttığını belirten Özkaya, bu alanların öfke anında bireyin kendini toparlamasına yardımcı olmayı amaçladığını dile getirdi. Ancak her birey için aynı etkiyi göstermeyebileceğine dikkat çekti.
“Psikolojik destek almak çok önemli”
Öfke kontrolünün ilk adımının, kişinin öfkelendiğini fark etmesi olduğunu söyleyen Özkaya, öfkenin altında kırgınlık, değersizlik, utanç, korku ve hayal kırıklığı gibi duyguların yatabileceğini belirtti. Öfkeye yol açan nedenler arasında haksızlık algısı, engellenme, yorgunluk, açlık, uykusuzluk, stres, geçmiş deneyimler ve kişilik özelliklerinin yer aldığını ifade eden Özkaya, nefes ve beden gevşeme teknikleri, kısa süreli durma ve ortamdan uzaklaşma gibi yöntemlerin öfke kontrolünde etkili olabileceğini söyledi.
Gerekli durumlarda profesyonel psikolojik destek alınmasının önemine vurgu yapan Özkaya, kontrolsüz öfkenin hem kişiye hem de çevresine zarar verebileceğini dile getirdi.
“Yerine göre faydalı, yerine göre zararlı”
Öfke kontrol odalarının kişinin kendini cezalandırdığı değil, toparlanma alanı olarak kullanılması gerektiğini belirten Özkaya, “Loş ışık, rahatlatıcı bir ortam, sakin müzik ve gevşeme egzersizleriyle kişi kendine şefkatli bir mola veriyorsa bu faydalıdır. Ancak bu alanlar kaçışa dönüşür, özellikle çocuklarda ceza ve utanç duygusuyla birleşirse doğru bir yöntem olmaz” dedi.
“Kavga değil, çözüm oluyor”
Öfke anında ortamdan kısa süreli uzaklaşmanın çözüm odaklı olabileceğini ifade eden Özkaya, özellikle aile ve çift danışmanlığında bu yöntemin etkili sonuçlar verdiğini söyledi. Özkaya, “Öfkeliyim ve şu an konuşursam kalp kırabilirim diyerek kısa bir mola vermek, kavga değil çözüm oluyor” diye konuştu.
öfke kontrolü, psikoloji, öfke kontrol odası, ruh sağlığı, stres, duygu yönetimi, Sivas
Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, son dönemlerde yaygınlaşan öfke kontrol odalarının, bazı kişiler için sakinleşme ve duygu düzenleme alanı olarak kullanıldığını söyledi. Özkaya, ancak bu odaların yanlış amaçlarla kullanılması halinde öfkeyi artırabileceğini söyledi. #sivas… pic.twitter.com/s2ZQShltDu
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) December 14, 2025
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler





