Reklam
Reklam
blank

O fay eninde sonunda kırılmak zorunda!

blank
zeres
blank

blank
Haber Merkezi

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde kırılmayan fay hattıyla ilgili bir kez daha önemli uyarılarda bulundu.

O fay eninde sonunda kırılmak zorunda!

İstanbul'u bekleyen büyük deprem tehlikesine dikkat çeken Görür, Marmara Denizi'nin ortasında uzun süredir kırılmayan fayın “sismik boşluk” oluşturduğunu belirterek, bu fayın eninde sonunda kırılmak zorunda olduğunu söyledi.

İstanbul'da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından konuşan Görür, bu depremin beklenen büyük İstanbul depremi olmadığını vurguladı. Görür, “Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde bir deprem meydana geldiğinde, bu fayın batı kısmı bir sonraki deprem için hedef haline gelir. 1999 depremlerinden sonra Marmara'nın altındaki kabuk enerjiyle yüklendi. Marmara Denizi’ndeki fay, 1766’dan beri deprem üretmiyor. Ortalama 250 yılda bir bu fay yeniden kırılıyor. 1766’ya 250 yıl ekleyince zaten bugünkü yıllara denk geliyor” dedi.

“Sismik boşluk kendini koruyamaz”

Görür, Marmara Denizi’nin ortasında yer alan ve yaklaşık 250 yıldır kırılmamış olan fay hattının sismik boşluk oluşturduğunu belirterek, “Böyle bir boşluk enerjiyi tutamaz, kendini koruyamaz. Eninde sonunda kırılmak zorunda. Bu da Marmara ve İstanbul için ciddi bir deprem tehlikesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Deprem olasılığı yüzde 47

Yaptıkları bilimsel araştırmalara dikkat çeken Görür, “Ben size kendi fikrimi değil, bilimsel verilerin sonucunu söylüyorum. 8 uluslararası, 2 ulusal gemiyle, dünyanın dört bir yanından bilim insanlarıyla yaptığımız çalışmalara göre, Marmara’da 1999’dan itibaren 30 yıl içinde her an olmak kaydıyla bir deprem olma olasılığı bugünkü rakamlarla yüzde 47” şeklinde konuştu.

7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor

Özellikle Marmara’da Kumburgaz segmentinin kırılmaya hazır olduğunu belirten Naci Görür, bu segmentin kırılması halinde 7'nin üzerinde bir büyüklükte deprem üretebileceğini ifade etti. Görür, İstanbul ve çevre iller için acil önlem çağrısını yineleyerek, yapı stoklarının güçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Kadriye İzgiEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555