DOLAR 32,3767 % 0.16
EURO 35,0559 % -0.16
STERLIN 40,9829 % 0.16
FRANG 35,9249 % 0.19
ALTIN 2.325,03 % 0,20
BITCOIN 2.281.184 0.006

Vali Gül Belediyeden Aldı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne Devretti!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Vali Gül Belediyeden Aldı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne Devretti!

Sivas Valisi Davut Gül Mülkiyeti Sivas Belediyesine ait olan Güdük Minarenin bulunduğu alanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi için talimat verdi.

Vali Gül Belediyeden Aldı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne Devretti!

Karşılıklı arazi takası yapılarak eserin bulunduğu alanın Vakıflar bölge Müdürlüğüne devredilebileceğini aktaran Gül, “Güdük Minare en önemli eserlerimizden birisi. Eserin yapılacak olan çalışmalarla birlikte Sivas Turizmine kazandırılması lazım. O bölgede mülkiyet sorunu var bu nedenle ne Vakıflar Bölge Müdürlüğü nede Sivas Belediyesi o alanı kullanamıyor” dedi.

Tarihi eserin şehir merkezine oldukça yakın olduğuna dikkat çeken Gül, “Sivas Belediyesi arazi takası ile o alanın tamamı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilebilir. Eğer eserin bulunduğu alan tamamıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilirse Vakıflar eserin restorasyonuna başlayabilir. Güdük Minarenin mutlaka gün yüzüne çıkması lazım. Güdük Minarenin içinde kabir var. Kabir’in bulunduğu alan kullanılacak gibi değil. Ama dış tarafa insanların oturup dua edebileceği, dinlenebileceği bir alana ihtiyaç var. O alana yapılacak çalışma bütün bir şekilde yapılmalı” ifadelerini kullandı.Basık bir minareye benzediği için halk arasında ismi Güdük Minaredir. Türbe kare şeklinde olup100 m²lik bir alan üzerinde yapılmıştır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Gövdesi yuvarlaktır. Ziyaret hücresinin kuzeyinde kapısı diğer yönlerde birer penceresi vardır. Beylikler Dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri olan yapının çatısı tuğla ile örtülüdür.

GÜDÜK MİNARE(ŞEYH HASAN KÜNBEDİ) GEÇMİŞİ

Selçuklu Devletinin parçalanmasından sonra kurulan beylikler içerisinde Eratna Beyliği merkezi Sivas olmak üzere kurulmuştur. Bu eser bu devre aittir. Türbe üç kısımdır: I. Kriptah. 2. Ziyaret yeri. 3. Örtü sistemi. Türbe kriptesi sivri tonozla örtülü haç planlı bir hücredir. Üç tarafında birer dar pencere vardır. Türbe içinde iri ve yüksek kabartma rozetler bulunur. Üzerleri geometrik ve nebati motiflerle süslenmiştir. Pandantifler üç katlı bir kasnağa oradan da silindirik yüksek tanbura geçilir. Siyah mermerden mezar sandukaları burada bulunur. Çatı örtüsü tuğladır. Türbenin kare şekilli kesme taştan yapılmış alt kısmından sonra üzerinde silindirik tuğla ve çini işlemeli silindirik gövdesi bulunur. Hali hazırda bakımlı ve sağlamdır.

YAPILAN ONARIMLAR: 1963, 1998, 2006 yıllarında onarım görmüştür. 2006 onarımında kaidedeki yonu taşı yüzeylerindeki çatlaklar giderilmiş, türbenin bozuk olan tuğlaları itina ile sökülerek orijinaline uyumlu şekilde yeniden örülmüştür. Türbenin külahı kurşun kaplanmış, tuğla ve taş yüzeyler temizlenmiş ve çevre düzenlemesi parsel sınırları çerçevesinde yapılarak, duvar ile koruma altına alınmıştır. (Memleket)

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.