


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), milletin bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin simgesi olarak tam 105 yıl önce, 23 Nisan 1920’de açıldı.
Milli iradenin 105 yıllık kalesi! TBMM!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Meclis, Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği, Cumhuriyet’e giden yolda en önemli adımların atıldığı tarihi bir yapı olarak varlığını sürdürüyor.
TBMM'nin açılış süreci: Egemenliğin temeli atıldı
Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkması ve ardından gelen işgaller üzerine 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa, Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlarla “egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu” ilan etti.
1919 sonbaharında açılan Osmanlı Mebusan Meclisi, 28 Ocak 1920’de Misak-ı Milli’yi kabul etti. Ancak İstanbul’un 16 Mart’ta işgal edilmesiyle Meclis süresiz tatil edilince, Mustafa Kemal Paşa tarafından 19 Mart’ta yayımlanan genelgeyle Ankara’da olağanüstü yetkili bir meclisin kurulması kararlaştırıldı.
23 Nisan 1920: Yeni bir dönemin başlangıcı
Hacıbayram Camii'nde kılınan cuma namazının ardından kurbanlar kesilerek yapılan dualarla, milletvekilleri 23 Nisan 1920'de Ankara'da İttihat ve Terakki Kulübü binasında toplandı. Bu ilk Meclis, Türk milletinin kendi kaderini tayin ettiği ve egemenliğin millete ait olduğunu tüm dünyaya duyurduğu bir dönemin başlangıcı oldu.
Atatürk’ün vizyonuyla şekillendi
TBMM'nin ilk Başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Meclis’in 4. yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, Meclisin gücünü doğrudan milletten aldığını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.”
TBMM 98 yıldır çocuklarla birlikte kutlanıyor
Birinci Meclis’in açılışının yıldönümü olan 23 Nisan, ilk olarak 1921’de “Milli Bayram” ilan edildi. 1927 yılında ise Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilerek “Çocuk Bayramı” kimliğini kazandı. 1983’te yapılan yasal düzenleme ile bu özel günün adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak belirlendi.
1979 yılından itibaren 6 ülkenin katılımıyla uluslararası düzeye taşınan bayram, bugün dünyanın dört bir yanından çocukların Türkiye’ye geldiği ve kardeşlik mesajları verdiği bir kültür şölenine dönüştü.
Milletin iradesinin tecelligahı olmaya devam ediyor
Kuruluşundan bu yana birçok tarihî dönemece tanıklık eden ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olan TBMM, bugün de milletin iradesini temsil eden yegâne kurum olarak faaliyetlerine devam ediyor. 105 yaşındaki Meclis, geçmişin mirasını geleceğe taşıyarak, Türk milletinin bağımsızlık ve demokrasi yolculuğunun simgesi olmayı sürdürüyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler