
Kamil Koç’un “Uzaktan Eğitim Sürecinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Çalışmaları” isimli köşe yazısı;
“Uzaktan Eğitim Sürecinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Çalışmaları”
Salgınla birlikte, uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın rolleri üzerine birçok yazı kaleme almıştım. Bu sürecin yine baş mimarlarından sürecin sahadaki yöneticileri İl Milli Eğitim Müdürleri ’nin güzel çalışmalarını kaleme almamız düşünülemezdi.
Salgının dünyanın dört bir tarafına yayılmaya başladığı daha ilk zamanlarda, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının ortak çalışmaları ile İl Milli Eğitim Müdürlükleri bir takım çalışmalara Şubat ayı içerisinde başlamıştı.
İl Milli Eğitim Müdürlükleri, “Koronavirüs Bilgilendirme Notu” adlı broşürleri öğrencilere ulaşmasını sağladı. Bakanlığın hazırladığı “Koronavirüsten Nasıl Korunuz?” videosunu web sitelerinden, sosyal medya hesapların paylaşarak öğrenci ve velilerin bilgilendirilmeleri istendi.
Mart ayının daha ilk haftasında Bakanlığın aylık olarak hazırlanan “Bizden” adlı bülteni, İl Milli Eğitim Müdürlerince okullara ulaştırılarak öğrenci ve velilere ulaştırıldı. Okullarda hummalı bir hijyen çalışması talimatı vererek, temizlik malzemesi desteğini verdi. Okulların düzenli bir şekilde dezenfekte çalışmalarını yürüttü.
11 Mart tarihinde ülkemizde pozitif vakaların görülmeye başlanması ile birlikte çok kısa süre içerisinde birinci öncelik sağlık ve alınacak tedbirler oldu. Bir takım tedbirler alınarak, 16 Mart tarihi itibariyle eğitime ara verilerek uzaktan eğitim sürecine geçildi ve birkaç gün önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının tamamlandığını kamuoyuna açıkladı.
Uzaktan eğitim sürecine geçilmesiyle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlükleri hummalı bir çalışmanın da içerisinde kendini buldu. İhtiyaca binaen, ülkemizin birçok ilinde Meslek Liseleri, Olgunlaşma Enstitüleri, Halk Eğitim Merkezleri ve Bilim Sanat Merkezleri aracılığıyla maske, tulum, siperlik, kolonya, solunum cihazları, hava dezenfektan cihazı, kızılötesi termometre ve video garinkoskop gibi birçok ürünü üretti ve halen devam etmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlükleri süreci yöneterek üretilen ürünlerin ilgili yerlere ulaştırılmasını sağladı. Yine birçok Milli Eğitim Müdürlüğü “İyilik Kanımızda Var” sloganıyla Kızılay’a kan bağışında bulundular.
Bunların yanında İl Milli Eğitim Müdürlükleri uzaktan eğitim sürecinde bazı olağanüstü çalışmalar yaparak sürecin daha etkili olması için planlamalara gitti. Süreç içerisinde Canlı Derslerin yapılması, Online Denemeler, telekonferans yöntemiyle okul müdürleriyle ve öğrencilerle buluşmalar, sosyal vefa destek hattına sunulan katkılar, öğretmenlerin yönlendirilerek öğrenci ve velileri telefonla aramaları vs. bunların nerdeyse tamamını bütün İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapıldı. Hepsinin ellerine emeğine sağlık diyoruz. Muhteşem bir çalışma, işbirliği ve yardımlaşma örneği sergilendi.
Uzaktan eğitimi etkili kılmak için bazı il milli eğitim müdürlüklerinin hafızalardan silinmeyen birkaç örnek çalışma hafızalarda hep yerini alacak diye düşünüyorum.
Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü salgın sürecinde öğretmenlerin anılarını yazdığı “Rize’nin Öğretmenlerinden, Öğretmenlik Anıları” kitabı çıkardı.
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü LGS’ye hazırlanan öğrenciler için “ 6 Soru 6 Cevap Projesi” ile yüzlerce öğretmeni ile soru havuzu oluşturdu.
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Annemle Okuyorum Etkinliği” gerçekleştirdi.
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çok kapsamlı bir eylem planı hazırlayarak süreci yönetti. Bu eylem planını çerçevesinde Söyleşi Programları, Sanat aktiviteleri, Sportif Faaliyetler, Görsel Sanat Atölyeleri, Müzik Atölyeleri, Psiko-Sosyal Destek programları, Kültür Edebiyat Atölyeleri, Okumayı Seviyorum Atölyeleri gibi birçok zengin içeriğe sahip çalışmaları hazırladı. Her bir çalışmayı tek tek ele alsak sayfalarca yazmamız gerekir. Gerçekten muhteşem bir eylem planı hazırlandığını görüyoruz. 2023 Vizyonu çerçevesinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşümü yakalayan ender illerden bir tanesi olduğunu gözlemliyoruz.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, daha öncede devam eden “Bilim Olimpiyatları Projesine” hız vererek oyunlarla matematik sevdirilmiş, yarışmalar tertip ettiğini görüyoruz. Çocuklar için karikatürlü maske üreterek farklı bir çalışma örneğini yakaladı. Temel Fikirlerden Temel Bilimlere Projesi ile öğrencilere matematik, fizik ve bilgisayar alanında olimpiyatlara hazırladığını görüyoruz. Yine “Benim Puzzle Dünyam” etkinliği ile sanatsal becerileri geliştirecek yarışmalar tertip etti.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gönüllü öğretmenleri tarafından özellikle sınava hazırlanan öğrencilere yönelik bir stüdyo hazırladı ve online derslerden öğrencilerin istifade etmesi sağlandı. Yine “Evde Sanat Var” ödüllü resim yarışması gerçekleştirdiler.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, salgın sürecinde kapsamlı çalışmalar yaparak diğer illere örneklik teşkil eden birçok çalışmanın mimarı oldular. “Evde Kal Öğretmenin Yanında” sloganı ile öğrencilerin öğretmenlerinin sesi duymalarına vesile oldular. Psiko sosyal destek verdiler. Büyük bir vefa örneği sergileyerek Milli Eğitim Yöneticileri aracılığıyla “ Emekli Öğretmenleri” arayarak onların yanında olduklarını ifade ettiler. Salgın öncesinde öğretmenlerle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanımız için “Ziya Öğretmen Buluşmalarına” yeni konsept hazırlayarak tüm illere yayılmasını sağladılar. Uzak eğitim sürecinin etkililiğini artırmak için yüzbinlerce öğrenci ve veliye anket uyguladılar. Raporlar sonuçları ile aksaklıkların giderilmesine gayret ettiler. Adeta dijital ortamda Öğretmen Akademisini oluşturarak, uzaktan eğitim faaliyeti olarak devam ettirip; elliye yakın alanında yetkin söyleşi programı ile diğer illere örnek ilk çalışma yaptılar. Daha özele inildiğinde sayfalar dolusu azılacak birçok çalışma…
Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KÖPRÜ( Kurslarda Eğitim Planlanması ve Rehberlikte Üstünleşme) Projesi ile salgın sürecinde çalışmalarını devam ettirerek öğrencilerin kaynak kitapları verildi. Online deneme sınavları ile onlarca çalışma yapıldı. Yine “Sivas İçin Kitap Vakti” sloganı ile diğer illere örneklik teşkil eden bir çalışma ile 50 bine yakın öğrenciye kitap hediye ettiler. Gönüllü öğretmen ve yöneticilerle dağıtımını yaptılar. Vefa Sosyal Destek Grubundaki çalışmalara katılan öğretmenlere bu bayram boyunca kitap, dezenfektan ve maske hediye ettiler. Evde Kal, Kitapla kal sloganı ile her ayın öğretmenlerin kendi belirledikleri kitaplardan online bir yarışma yaparak sürpriz hediyeler verdiler. Yine sürdürdükleri “Burası Öğretmenler Odası Projelerini” online platforma aktardılar ve söyleşi programları gerçekleştirdiler. Sanat Sivas, Spor Sivas ve Kültürel projeler gerçekleştirdi. Uzun süredir yürüttüğü Online “Veli Rehberlik Hizmeti” uzaktan eğitim sürecinde daha da geliştirilerek herkese örnek bir çalışma ortaya koydular. Daha birçok proje ile diğer illere örnek çalışmayı gerçekleştirdiler. Her biri ayrı ayrı ele alınacak projeleri ortaya koydular.
Uzaktan eğitim sürecinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin öne çıkan kamuoyuna mal olmuş birçok farklı örnek çalışmasına detaya inmeden yer vermeye çalıştım. Bu çalışma yapılırken haber siteleri, müdürlüklerin web sitelerinden çalışmalar taranmış olup; gözümüzden kaçırdığımız daha birçok örnek çalışmanın da varlığı olabileceğini ifade etmek isterim. Başarılı çalışmalar için İl Milli Eğitim Müdürlerimiz başta olmak üzere, ekip arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Heyecanları, gayretleri daim olsun. Bu süreç bitiğinde hep hatırlanacaksınız diyorum. Aşkla çalışan hangi şart ve durumda olursa olsun, yorulmuyormuş bunu herkese gösterdiler. İyi ki varsınız. Hepinize iyi bayramlar diliyorum.