DOLAR 32,3698 % 0.16
EURO 35,0493 % -0.16
STERLIN 40,9664 % 0.15
FRANG 35,9136 % 0.19
ALTIN 2.324,87 % 0,19
BITCOIN 2.284.092 -0.679

“Meydana Cami Yapmak”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Meydana Cami Yapmak”

Tacettin Kepenek’in “Meydana Cami Yapmak” isimli köşe yazısı;

“Meydana Cami Yapmak”

Sivas Meydanına cami yapılması konusu yine gündemde,  aslında 6-7 yıldır gündemden de düşmüyor. Biliyorsunuz bu cami meselesinin son kurbanı eski Numune Hastanesi binası oldu. Başından beri bu işi ortaya atan kişi, dernek başkanı olan bir hoca efendi. Hatta Sayın Cumhurbaşkanının Sivas (milletvekilliği seçimlerinde) ziyareti sırasında, bu hoca efendi ile cumhurbaşkanı valilik makamında görüştürülmüş, hoca efendi konuyu ve projeyi kendilerine aktarmış ve adeta iş resmileştirilmiş idi. Yani benim anladığım kadarı ile meselenin başlangıcı hoca efendinin rüyasından(!) geliyor.

Gelinen bu aşamada ise bu organizasyonun başında, sayın valimiz ve sayın belediye başkanımız bulunmaktadır. İş hoca efendiyi aşmış,  mesele devlet ve kamu meselesi haline gelmiştir.

Yanlış anlaşılmasın Cami yapılmasına karşı falan değilim. Bu mesele ile ilgili olarak sadece şu soruyu soruyorum. Bu bölge de yapılacak projenin, asıl öznesi cami mi olacak? Yoksa projenin içinde, bir cami mi yapılacak?

Bu sorunun cevabı, projenin için de bir camiyapılacak olması ise saygı duyarım. Proje bütünlüğü içinde yapılacak cami,  konumunu, büyüklüğünü ve şeklini zaten bulur.

Yok, öyle değil de, bölgeye yapılacak projenin asıl öznesi camiolacak ise o zaman, birkaç cümle yazmam gerekir.

Malumunuz Sivas imar planı daha yeni revize edildi. Bu bölgede ki imar planında ibadet alanı ihtiyaç görülmediği için plana işlenmemiştir. Yani Şehircilik ve plan tekniği açısından bu bölgede cami,ihtiyaç olarak görülmemiş.

Buna ilaveten, cuma namazları esas alındığından merkez camilerde bir yoğunluk olduğu doğrudur. Ancak bu güne kadar hiç kimseden,camide yer bulamadım, namaz kılamadım diyene ben şahit olmadım. Şimdiye kadar bu bölgede bir cami ihtiyacı olduğunu veya bu yönde bir talep olduğunu da,duymadım.

Bütün bunları göz önüne aldığımız da, geriye bir tek gerekçe kalıyor.

Şöyle ki, bazı camiler vardır ama onlar sadece cami değildir. Dini işlevinin, manevi değerinin yanı sıra,yapıları ve heybetleri ile sembolik ve siyasi bir değerde taşırlar.Mesela Ayasofya´nın tam karşısındaki Sultan Ahmet Camisi buna güzel bir örnektir.Aynı şekilde, İstanbul´da yeni yapılan Çamlıca cami, büyüklüğü ve konumu itibariyle, sadece cami değildir.Oluşturduğu algı bakımından farklı anlamlar taşır.

Zaten tarihboyunca,insanoğlu çok iddialı ve görkemli dini yapılar yapmışlardır. Çünkü bu yapılar sadece ibadet maksadı ile değil, kimlik ve güç algısı oluşturmak amacı ile yapılmışlardır.Özellikle bu anlayış Hristiyan dünyasına özgü olup Katolik Avrupa bu düşüncenin örnekleri ile doludur. Avrupa´nın her yanında bulunangörkemli ve şaşaalı katedrallerini görünce bunu hissedersiniz.

Bu tespiti yaptıktan sonra, bu anlayışın İslam dünyasını etkileşmiş olup olmadığını veya doğru bir yaklaşım olup olmadığını, ilahiyatçıların yorumuna bırakıyorum.

Ancak, gündemden düşmeyen meydana cami yapmameselesinin, ihtiyaçtan ve gereklilikten ziyade dinibir sembol oluşturmaarzusunun bir sonucu olduğu kanaatindeyim. Bölgenin tamamı için yapılacak bir projede, proje bütünlüğü göz önüne alınarak bir cami yapılmasının daha doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

Sivas Valisi Sayın Salih Ayhan “Bölgenin(eski numune hastanesi) son dönemlerde yoğun bir şekilde tartışılmasının yöneticilere bir mesaj verdiğini, yeni yapılan ve şehrin tamamını ilgilendiren projelerde öncelikle fizibilite hazırlıklarının daha iyi yapılması gerektiği ortaya çıktı” demişti.(Hakikat gazetesi-Büyük Sivas gazetesi)

Sayın valinin bu açıklamasını takdirle karşılıyorum. Bu meselenin de,Sayın Valinin bu ifadeleri kapsamında değerlendirileceğini umuyorum.

Tacettin Kepenek / Sivas Postası


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.