

Hz.Hatice'nin çalışan bir bayan olduğu hemen herkes tarafından bilinir fakat ya Hz. Muhammed dönemindeki diğer kadınlar? Kadın sahabeler geçimlerini nasıl sağlıyorlardı? Peygamberimiz kadınlara hangi meslekler tavsiye etmişti? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Kadınların Yapması Gereken Meslekler Hangileri?
Eğircilik
Kadın sahabelerin giyim kuşam ihtiyaçların ve aile kazancı için meşgul olduğu mesleklerden biri de eğirciliktir.
Alt tabakanın rağbet ettiği bu meslek Hz. Peygamber’in kadınlar için uğraşı olarak tavsiye ettiği mesleklerdendir.
Hz. Peygamber’in; “Kadınlara nisa suresini ve eğirmeyi öğretin", "Kadınların meclisini eğirmenle süsleyin” şeklindeki rivayetleri sahabi kadınlarını helal kazanç için bu mesleğe teşvik olmuştur.
Taş İşçiliği
Taş işçiliği ile ilgili Azizova’nın kitabında Ümmü Selemeyle ilgili tek bir rivayete rastlanıyor.
Büyük bir yapı inşa etmekten çok duvar örme ve küçük çaplı inşaat işlerinde bazı kadınların maharet sahibi olduğu bir alandır.
Ziraatçılık
Medine, Taif ve Hayber gibi toprak yapısı tarıma elverişli bölgelerde yerel halk ihtiyaçlarını karşılaman için zirâi faaliyetlerde bulunmuşlardır.
Hz. Peygamber döneminde tarlalarına sabah gidip akşam dönen kadın sahabelerin olduğuna dair rivayetlere rastlanmaktadır
Dericilik
Geçimin hayvancılıkla sağlanmasına bağlı olarak bölge de hayvan ürünleri revaçta olan ürünlerdi.
Hayvanların derisi ev eşyası, ayakkabı, çanta, kağıt, çadır ve bir çok farklı alanda kullanılıyordu. Rivayetlere bakıldığınıda deri tabaklama işiyle meşgul olanların genelde kadınlar olduğu görülür.
Dokumacılık
Arap yarımadasında dokumacılık faaliyetleri hayvansal ham maddeye bağlı olarak yün ve kıl üzerinden ilerlemiştir.
Bedevi yaşam biçiminde ihtiyaç duyulan yün ve kıl çadırlar, giyimde ise yünlü kumaşlar yerel dokumacılık faaliyetleriyle temin edilmiştir.
Tabiplik
Cahiliye dönemi Arap yarımadasında tabiplik, halk tabipliği ve yazılı kültüre sahip komşu bölgelerde eğitim gören tabiplerce gerçekleştirilen ilmi-uygulamalı tıp şeklinde tatbik edilmekteydi.
Bedevilerin kabile önderleri ile yaşlı kadınlardan miras kalan bir çeşit tıp faaliyeti kadınlar tarafından yapılırken, eğitim görmüş tabiplere nisbet edilen bir kadın sahabe yoktur.
Ebelik
Hz. Peygamber devrinde sadece kadınlara ait bir meslek olan ebelik, genellikle belli bir yaştan sonra kabile veya boyun kadınlarının doğumlarına yardımcı olan kadınlardı.
Örmecilik
Tarım bölgelerinin bir diğer önemli mesleği hurma ağaçlarının yaprakları kullanılarak sepet, zembil gibi araç gereçler elde edilen örmeciliktir.
Rivayetlerde kazancını örmecilikten kazanan kadın sahabilere rastlanmaktadır
Süt Mamülleri Üreticiliği
Arap yarımadasında, hayvani gıdalar önemli bir besin kaynağıydı.
Hayvanların gerek etinden, gerekse sütünden yararlanan Araplar, sağmal hayvanları sağma işini kadınlarla birlikte erkeklerde paylaşmaktaydı.
Bedeviler kadar yaygın olmamakla birlikte yerleşik hayatta bazı kavimler süt sağıp sütten elde edilen ürünleri üretmiştir.
Boyacılık
Hz. Peygamber döneminde kullanılan renkli kumaşların bir kısmı dönemin tekstil merkezlerinden ithal edilirken...
bir kısmıda yerel halkın beyaz renkli kumaşları bitkisel ve mineral boya maddeleriyle renklendirmesiyle elde edilirdi.
Boyama işlemleri ev ortamında gerçekleştirilir, ve öncelikli olarak ev halkının ihtiyaçları giderilirdi. Boyacılık mesleğinde de ashabdan kadınlar faaldi.
Hemşirelik
Kadın sahabilerin sağlık alanınca icra ettikleri mesleklerin başında hemşirelik gelmektedir.
Hem genel hasta bakımı hem de savaş esnasında yaralılara bakım kadınlar tarafından yapılmaktaydı. Katıldıkları savaşlardan sabit bir cüret değil ganimetten “radah” denilen bir pay alırlardı.
Çobanlık
Hz. Peygamber döneminde kadınlar gerek kendi hayvanlarına çobanlık etmiş, gerekse bir kazanç sağlamak için başkalarının hayvanlarına çobanlık etmişlerdir.
Köle kadınların çobanlık yaptıklarına dair rivayet olduğu gibi hür kadınlarında çobanlık yaptığına dair rivayetler bulunmaktadır.
Süt Anneliği
Süt annelik cahiliye döneminden beri kadınlar için önemli bir geçim kaynağıydı. Yeni doğmuş bebeğin bünyesinin kuvvetlenmesi ve iyi bir Arapça öğrenmesi için iki yıl süreyle süt anneye verilmesi yaygın bir adetti.
Kuaförlük
Kuaförler kadınların evlerine giderek saç bakımı yapar, saçta yeni modeller uygular ve saçları kokulandırırlardı.
Yüz bakımı hizmeti veren kuaförler yüze peeling uygular, kaşları ve yüz tüylerini temizler, yüz ve göz makyajı yaparlardı. Sadece kadın bakımı değil, erkek bakımı da yapmışlardır.
Koku Satıcılığı
Cahiliye devrinde Güney Arabistan’dan ticaret kervanlarıyla yarım adaya ve civar bölgelere güzel kokular götürülürdü.
Hz. Peygamber döneminde ise attarlar süs maddelerinin alım ve satımıyla meşgul olurlardı. Kadın sahabiler arasında attarlık yapanlar mevcuttu.
Müzisyenlik
Şiir ve musiki Arapların eğlenceleri için vazgeçilmez iki öğeydi. Bayram, düğün ve sünnet törenlerinde, Hz. Peygamber’in tasdiki ile şiir ve musiki cariyeler tarafından icra edilmiştir.
Her ne kadar bazı zengin kimseler şarkıcı cariyeler edinmişse de halk bu tür törenler için profesyonel şarkıcıları ücret ile tutmaktaydı.
Elnura Azizova - Hz. Peygamber Döneminde Çalışma Hayatı ve Meslekler
Fatımaztüz Zehra Kamacı - Hz. Peygamber Devrinde Kadınların Süslenmesi
Kaynak : Haber7
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler