Reklam
Reklam

Mayıs 2025 ödemeler dengesi açıklandı

blank
mayıs
blank
Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2025 dönemine ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı.

Mayıs 2025 ödemeler dengesi açıklandı

Verilere göre, mayıs ayında cari işlemler hesabı 684 milyon ABD doları açık verdi. Böylece cari açık, ekonomistlerin 1 milyar 84 milyon dolarlık beklentisinin altında kaldı.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4 milyar 68 milyon dolar fazla verdi. Aynı dönemde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 804 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hizmetler dengesi bu dönemde ekonomiye önemli katkı sağladı. Mayıs ayında hizmetler kaleminden net giriş 5 milyar 635 milyon doları buldu. Bu tutarın 1 milyar 872 milyon doları taşımacılıktan, 4 milyar 368 milyon doları ise seyahat gelirlerinden oluştu.

Yıllıklandırılmış verilere göre cari açık 16 milyar dolara yaklaşırken, dış ticaret açığı 61 milyar doları buldu. Hizmetler dengesindeki yıllık fazla ise 62,2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Finans hesabı kalemleri: Doğrudan yatırımlar ve portföy hareketleri

Finans hesabı kapsamında doğrudan yatırımlar mayısta 702 milyon dolarlık net giriş gösterdi. Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar 1 milyar 377 milyon dolar artarken, yurt içinden yurt dışına yapılan yatırımlar 675 milyon dolara ulaştı. Gayrimenkul alımlarında ise Türkiye’ye 171 milyon dolar net giriş olurken, Türk yatırımcıların yurt dışında yaptığı alımlar 238 milyon doları buldu.

Portföy yatırımları tarafında ise 2 milyar 498 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler, hisse senedi piyasasında 396 milyon dolar, DİBS piyasasında ise 2 milyar 576 milyon dolar net alım yaptı. Aynı dönemde, genel hükümet ve reel sektör tahvillerinde toplam 1 milyar 77 milyon dolarlık giriş olurken, banka tahvillerinde 238 milyon dolarlık satış görüldü.

Krediler ve mevduatlar dikkat çekti

Yurt dışından sağlanan kredilerde mayıs ayında bankalar 815 milyon dolar, diğer sektörler 1 milyar 277 milyon dolar, genel hükümet ise 2 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların Türkiye’deki mevduatlarında 2 milyar 461 milyon dolarlık artış yaşandı.

Mayıs ayında resmi rezervlerde ise 13 milyar 466 milyon dolarlık net artış kaydedildi. Bu veri, Merkez Bankası rezervlerinin güçlendiğine işaret etti.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555