DOLAR 32,3659 % 0.14
EURO 34,9705 % -0.31
STERLIN 40,9726 % 0.19
FRANG 35,8911 % 0.11
ALTIN 2.325,14 % 0,20
BITCOIN 2.284.394 0.868

Küpeye Dikkat!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Küpeye Dikkat!

Kurban Bayramı öncesi açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir” dedi.

“Kurbanlık Hayvanların Küpeli Olması Şartı Aranmalıdır”

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi geren hususlar, kurbanlık hayvan sevkleri ve kurban eti saklama koşullarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı´nın mobil uygulaması kullanımına ilişkin bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürü Yıldız, “Bilindiği üzere 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 05.07.2019 tarihli ve 30822 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için Bakanlığımız teknolojiyi ön plana çıkarmıştır. Bu kapsamda TÜRKVET´te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Bakanlığımız tarafından https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir” dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi geren hususlar hakkında vatandaşı uyardı.

İl Müdürü Yıldız, “Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Kurbanlık hayvan deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azalan tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez” diye konuştu.

İl Müdürü Yıldız, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 oC de 5-6 saat dinlendirilmek ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kıymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4oC de soğutulmalıdır.” (İrade)

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.