Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • KKKA vakaları artıyor! Türkiye’de her yıl yaklaşık 1000 vaka! 50’ye yakın ölüm yaşanıyor!

KKKA vakaları artıyor! Türkiye’de her yıl yaklaşık 1000 vaka! 50’ye yakın ölüm yaşanıyor!

blank
yaşans
blank
Haber Ajansı - DHA

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

KKKA vakaları artıyor! Türkiye’de her yıl yaklaşık 1000 vaka! 50’ye yakın ölüm yaşanıyor!

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, KKKA'nın her yıl Türkiye'de 1000’e yakın kişiyi etkilediğini, yaklaşık 50 kişinin ise hayatını kaybettiğini belirtti.

“Her kene ısırığı hastalık anlamına gelmez”

Kene ısırmalarının her zaman KKKA’ya yol açmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, "Hastalık kene ısırıklarının binde birinde görülüyor. Her kene tehlikeli değildir; virüsü taşıyorsa bulaştırır. Yanlış bilgilendirmeler, özellikle 'uçaktan kene atıldı' gibi spekülatif iddialar halkı paniğe sevk ediyor. Oysa bu hastalık, 2000'li yıllardan bu yana kontrollü şekilde izleniyor” ifadelerini kullandı.

20 yılda 15-20 bin vaka

Son 20 yılda Türkiye’de görülen toplam KKKA vaka sayısının 15 ila 20 bin arasında olduğunu belirten Yıldız, bu yıl önceki yıllara kıyasla vaka sayısında artış olabileceğini söyledi. Yıldız, “Her 100 KKKA vakasından yaklaşık 5’i ölümle sonuçlanıyor. Bu oran, hastalığın ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor” dedi.

Tokat, Sivas, Yozgat, Çorum… Riskli bölgeler

KKKA'nın yaygın görüldüğü bölgeler konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yıldız, "Tokat, Sivas, Yozgat, Çorum ve Kayseri'nin kuzey ilçeleri hastalığın daha sık görüldüğü alanlardır. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın özellikle açık alanlarda dikkatli olması gerekiyor. Parklar, bahçeler ve tarım arazilerinde korunma önlemleri alınmalı” şeklinde konuştu.

Keneler tamamen yok edilemez

Kenelerin doğada yaygın şekilde bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yıldız, “Keneleri tamamen yok etmek mümkün değil. Ancak ilaçlama, bilinçli giyim ve kişisel koruyucu önlemlerle risk azaltılabilir. Keneler sadece insanlardan değil, sıcakkanlı hayvanlardan da kan emer. Bu durum, pek çok farklı hastalığın taşıyıcısı olabileceklerini gösterir” dedi.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555