Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • GENEL
  • Hayat kaybı 82 oldu! Sivas’taki Kızılırmak ve Mısmılırmak tartışılıyor

Hayat kaybı 82 oldu! Sivas’taki Kızılırmak ve Mısmılırmak tartışılıyor

blank
Kızılırmak ve Mısmılırmak
blank
Haber Merkezi

Yangın ve sel felaketlerinin yaşandığı ülkemizde, bakanlıklar tarafından oluşturulan raporlar gündeme geldi. Bunlardan biri de 2019’da Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ‘Kızılırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı’ oldu.

Hayat kaybı 82 oldu! Sivas’taki Kızılırmak ve Mısmılırmak tartışılıyor

Sivas’tan 3 ayrı ırmak, dere ve nehrin yüksek riskli bölgeler arasında yer aldığı Kızılırmak Havzası ‘Taşkın Yönetim Planı’nda taşkınlara karşı alınması gereken önlemler de yer aldı.

Bu önlemlerin ilimizde hangi düzeyde uygulanıp uygulanmadığı henüz bilinmezken, yüklenici firma Hidro Dizayn adlı şirkete hazırlatılan raporda çarpıcı detaylara da yer verildi.

SOSYAL MEDYADAN DA TARTIŞILIYOR!

Bazı Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 82 olurken, Sivas’taki Kızılırmak ve Mısmıl Irmak tartışılmaya başlandı.

Yıllar önce Sivas ve bazı ilçelerinde bu tür taşkınların yaşandığı öğrenilirken, sosyal medyadan da tartışılan Kızılırmak ve Mısmıl Irmak, Bakanlığın hazırlattığı raporda yüksek riskli ilan edildi.

3 AYRI KATEGORİDE DEĞERLENDİRME

Kızılırmak Havzasının konumu, fiziksel drenaj özellikleri, iklimi, su kaynakları, arazi kullanımı, taşkın riski değerlendirmesi, hidroloji ve hidrolik çalışmalar, taşkın su derinliği haritaları, taşkın risk haritası, müdahale kapasite analizi, taşkın riski taşıyan alanların öncelik sırası ve yönetim planının yer aldığı raporda Sivas’ta risk taşıyan bölgeler 3 ayrı kategoride değerlendirildi.

Buna göre, Sivas merkez Mısmıl Irmağı yüksek, Sivas merkez Kızılırmak Nehri yüksek, Sivas merkez Tecer Deresi yüksek riskli alanlar olurken, Ulaş Tecer, Yıldızeli Han Deresi, Zara Kızılırmak Nehri 2, İmranlı Kızılırmak Nehri 2 orta riskli, merkez Çorağın Deresi, merkez Fadlum Irmağı, merkez Pünzürük Deresi ile Şarkışla Acısı Deresi düşük riskli alanlar kategorisinde yer aldı.

Ayrıca yerleşim yerlerinde yer alan nehir, dere ve ırmaklarda oluşabilecek taşkınlar sonucu sağlık, çevre, kütür ve ekonomik anlamda görülebilecek zararlar ve risk değerlendirmeleri de yapıldı.

NE YAPILMALI?

Geçtiği illerde yüksek ve çok yüksek risk teşkil eden Kızılırmak Havzasında oluşabilecek taşkınlara karşı tedbirlerin uygulanmasının yasal dayanağının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak gösterildiği raporda Sivas’ta alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı; “Eğitim, bilgilendirme, farkındalık artırımı, taşkın alanında nasıl davranılması gerektiğine ilişkin halkın ve kurumların eğitilmesi ve internet, televizyon, radyo gazete gibi medya yoluyla kamunun taşkın konusunda bilgilendirilmesi.”

TEDBİR ALINDI MI?

2019 yılında böyle bir rapor hazırlanmasına rağmen Kızılırmak havzası üzerinde yer alan il merkezi ve ilçelerinde belirtilen tedbirlerin alınıp alınmadığı ise merak konusu oldu.
Raporda en dikkat çekici tedbirlerin başında sorumlu kurumlar AFAD İl Müdürlüğü ile Sivas Belediyesi olurken bu tedbirlerin taşkın öncesi alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Uygulama periyodu ise ‘Sürekli’ olarak kayıtlara geçti.

DÜŞÜK ETKİLİ KENTLEŞME!

Sivas’ta alınması gereken bir başka tedbir ise taşkın riskini azaltmak amacıyla yeşil çatı, bitkili yağmur hendeği, geçirgen kaldırım, geçirgen asfalt, yağmur tankı, biyotutma ve sızdırma havuzlarının yapılması oldu.

ÖNLEM ALINIRSA HAYAT KURTARIR

Taşkın öncesi alınması gereken tedbirler bunlarla da sınırlı kalmadı. Merkezde yer alan ve yüksek riskli alanlardan biri olan Mısmıl Irmağı’nda Orman Genel Müdürlüğü ile DSİ’nin sorumlu gösterildiği raporda şu önlemleri yer verildi;

“Mısmıl Irmağı’nın membasında bulunan 4 eylül Barajı’nın kret kotunun 1.75 metre yükseltilerek barajın taşkın depolama hacminin arttırılması, Mısmıl Irmağı’nın Kızılırmak Nehri’ne mansaplandığı noktadan 4 Eylül Barajı mansabına kadar olan kesiminde yılda bir kez olmak üzere yatak temizliği yapılması, Sivas merkezden geçen Kızılırmak Nehri’nin Kesik Köprüden başlayarak Eğri Köprüye kadar 8 kilometrelik kesiminde mevcut seddelerin düzenlenerek, yükseltilerek yetersiz kalan her iki sahilde yaklaşık 5’er kilometre olmak üzere toplam 10 kilometre uzunluğundaki mevcut seddelerin yükseltilmesi, Sivas merkezden geçen Kızılırmak Nehri’nin Kesik Köprüden Eğri Köprüye kadar olan kesiminde yılda bir kez olmak üzere yatak temizliği yapılması, yine Sivas merkezden geçen Kızılırmak Nehri’nin çalışma başlangıcının yaklaşık 11 kilometre membasında, Kızılkavraz yöresinde 1 adet ıslah sekisi yapılması, Tecer Deresi’nin Kızılırmak Nehri’ne mansaplandığı noktadan başlayan bin 500 metre uzunluğunda taban genişliği 30 metre olan şevleri taş tahkimatlı trapez kanal yapılması, Tecer Deresi’nin İmaret Mahallesi demiryolu geçişinden yaklaşık 70 metre mansabından başlayarak 4 bin 960 metre uzunluğunda taban genişliği 10 metre şevleri taş tahkimatlı trapez kanıl yapılması.” Bizim Sivas

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555