Reklam
Reklam

Kilosu 3 bin 500 TL’den satılıyor!

blank
satılıyorsa
blank
Haber Ajansı

Amasya'nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının fiyatı, gram altını geride bıraktı. Halk arasında "sarı altın" olarak adlandırılan çiçek bamyasının kurusu, Amasya semt pazarında kilogramı 3 bin 500 TL’den satılıyor. Bamya, bu fiyatıyla pazarın en pahalı ürünü olurken, altınla yarışan değeriyle dikkat çekiyor.

Kilosu 3 bin 500 TL'den satılıyor!

Bamya, Altından Daha Kolay Satılıyor

Her saat alıcı bulan çiçek bamya, geceleri bile üreticinin kapısında müşteri buluyor. 2023 yılında Amasya'da 2 bin 500 ton üretimi yapılan bamyadan ekonomiye 367 milyon TL katkı sağlandığı açıklandı.

Amasya semt pazarında 42 yıldır bamya satan esnaf Metin Kantarcı, fiyatlardaki artışın dikkat çekici olduğunu belirterek, "Aynı altın borsası gibi bamya borsası var. Fiyatlar sürekli değişiyor. Şu anda 3 bin 500 TL. Bir buçuk ay önce 2 bin 700 TL'ydi. Fiyatlar son aylarda müthiş yükseldi. Bamyası olanlar büyük kazanç sağladı. Apartman alamasa da birkaç daire alabilirler" dedi.

"Kuyumcular Kapalı, Bamyacılar Açık"

Bamyaya olan yoğun talebe dikkat çeken Kantarcı, "Peşin paraya satılıyor. Kuyumcular gece açık değildir ama bamyacılar açıktır. Çiçek bamya gram altınla yarışıyordu, yakında çeyrek altını da geçebilir" ifadelerini kullandı.

İğneyle Tek Tek Diziliyor

Sabahın erken saatlerinde çiçekleriyle birlikte toplanan minik bamyalar, daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Dizme işlemi, geç saatlere kadar sürebiliyor. Bamya özellikle Konya ve Kayseri gibi illerde, düğün, mevlit ve tören yemeklerinde baş yemek olarak tercih ediliyor.

Bamya üretiminin zahmetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Emre Can Kantarcı ise, "Toplaması, dizmesi ve kurutması çok zahmetli olduğu için bamyanın fiyatı da değer kazanıyor. Önümüzdeki dönemde fiyatının daha da artacağını düşünüyorum" dedi.

Bamyanın Ekonomiye Katkısı Artacak

Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven de çiçek bamyasının pazarın en pahalı ürünü olduğunu vurgulayarak, geçen yıl 5 bin 500 dekarlık alanda 2 bin 500 ton üretim yapıldığını ve ekonomiye 367 milyon TL katkı sağlandığını belirtti. Bu yıl ise üretimden elde edilen gelirin daha da artmasının beklendiğini ifade etti.

(İHA)

Sivas Haber– Sivas Haberler

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555