Reklam
Reklam

Keneyi strese sokacak uygulamalardan kaçınalım

blank
str
blank
Haber Ajansı - İHA

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Keneyi strese sokacak uygulamalardan kaçınalım

Özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar, tarım işçileri ve doğa yürüyüşlerine çıkanlar için alınması gereken tedbirlere dikkat çeken Prof. Dr. Keskin, doğru müdahale yöntemlerini de anlattı.

Açık renkli kıyafet ve çorap içine sokulan paçalar

Kenelerin özellikle çalılık ve ormanlık alanlarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, bu bölgelere gidecek kişilerin açık renkli, uzun paçalı kıyafetler giymesi gerektiğini söyledi. Kıyafet paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini vurgulayan Keskin, “Bu sayede kenelerin vücuda tutunması önlenebilir. Ayrıca çizme giyilmeli ve kene kovucu spreyler kullanılmalı” dedi.

“Keneyi erken fark edip doğru çıkarın”

2008 yılından bu yana kene üzerine çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Keskin, bugüne kadar hiç kene tutunması yaşamadığını söyledi. Keskin, “Üzerimde kene gezdiği oldu ancak hiçbir zaman tutunma olmadı. Kene tutunması doğaldır, paniğe gerek yok. Önemli olan erken fark etmek ve doğru şekilde çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.

Sağlık kuruluşuna gitmeden de çıkarılabilir

Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için hastaneye gitmenin şart olmadığını belirten Prof. Dr. Keskin, “Keneyi cımbız, pens, ip, poşet ya da bez yardımıyla kendimiz de çıkarabiliriz. Ancak çıplak elle temas edilmemeli. Keneyi çıkarmak için üzerine kimyasal dökmek, yakmak, delmek gibi uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalı. Bu tür yöntemler keneyi strese sokar ve hastalık bulaştırma ihtimalini artırabilir” şeklinde konuştu.

“Ağız parçası kaldıysa sorun değil”

Kene çıkarılırken ağız kısmının (hipostom) vücutta kalmasının genellikle sorun oluşturmadığını ifade eden Prof. Dr. Keskin, “Kenenin hastalık bulaştıran kısmı tükürük bezleridir ve bunlar sırt bölgesindedir. Ağız parçası kalırsa daha sonra cımbızla çıkarılabilir. Kenenin zehri olduğu yönündeki iddialar doğru değil. Keneler hastalık etkeni taşıyan canlılardır, zehirli değildir” dedi.

Kenelere karşı en etkili yöntemin korunma ve bilinçli davranmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adem Keskin, vatandaşları doğa gezileri ve tarım çalışmaları sırasında dikkatli olmaya davet etti.

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay ŞimşekEditör
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555