Reklam
Reklam
blank

blank

Kangal Termik Santrali insan sağlığını tehdit ediyor!

blank
tehds
blank
Haber Ajansı

Sivas’ın Kangal ilçesinde Torku iştiraklerinden Konya Şeker tarafından işletilen Kangal Termik Santrali, çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşlar için ciddi bir sağlık tehdidine dönüşmüş durumda.

Kangal Termik Santrali insan sağlığını tehdit ediyor!

Özellikle Mağara köyü, santralin yıllardır doğaya bıraktığı kül atıkları nedeniyle büyük zarar görüyor. Köyde 50 haneden geriye yalnızca 3 hane kaldı.

Kangal Termik Santrali, 8 Şubat 2013’te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilerek Konya Şeker’e devredildi. Yıllık 1 milyon 908 bin 229 MWh elektrik üretim kapasitesine sahip olan santral, 2020 yılında filtresiz bacaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla geçici olarak kapatılmıştı. Filtre sistemlerinin tamamlanmasının ardından santral üretime yeniden başladı.

Ancak çevre köylerdeki sorunlar bitmedi. Yıllardır biriktirilen ve çevreye kontrolsüzce yayılan kül dağları, rüzgârlı havalarda adeta zehir saçıyor. Mağara köyü başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinde solunum yolu hastalıkları artarken, vatandaşlar yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyor.

“Terk edilmiş bir köy haline geldik”

Solunum yetmezliği nedeniyle vefat eden eski muhtar Ahmet Koç’un oğlu Hasan Koç, köyün kaderinin santralin kül atıklarıyla değiştiğini belirtti. “Santralin atıkları yıllardır köyümüze dökülüyor. Babamın son günleri bu mücadeleyle geçti ama temiz bir köy göremeden hayatını kaybetti. Artık köyde sadece birkaç hane kaldık, terk edilmiş bir yer haline geldik” ifadelerini kullandı.

“Hayvancılık bitti, sulara kül karışıyor”

Köy sakinlerinden Rıza Karadeniz ise hayvancılığı bırakmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Meralarımız külle kaplı, sularımıza kül karışıyor. Hayvanlarımız otladığı yerlerde kül yutuyor, bu da ölümlere neden oluyor. Arazilerimizde verim yok. Gurbetçi bulamazsınız çünkü köyde yaşamak çok zor” dedi.

“Hayvanlar sakat doğuyor, geçim zorlaştı”

Mağara Köyü Muhtarı Ali Karadeniz de yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: “Santrale defalarca gittim ama içeri bile alınmadık. Arazilerimize geçiş yolları bile kapatıldı. Şu anda 13 hayvanım var, çoğu sakat doğdu. Tarımda verim yok. Önceden atıkların üzerine toprak atılırdı, şimdi kül dağ gibi birikti. ‘750 kişiye istihdam sağlıyoruz’ diyorlar ama kendi çalışanlarını bile hasta ediyorlar. Oradan emekli olanların çoğu KOAH hastası.”

Bölge halkı, termik santralin kapatılmasını değil, çevreye verilen zararın önlenmesini istiyor. Yetkililere çağrıda bulunan köylüler, usulsüz atık depolamanın son bulmasını ve insan sağlığının daha fazla tehlikeye atılmamasını talep ediyor.

(İHA)

Sivas Haber– Sivas Haberler

 

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555