

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Washington’un 22 Haziran’da İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlediği hava operasyonuna ilişkin ayrıntıları paylaştı.
İran'ın nükleer programı yok oldu!
“Gece Yarısı Çekici Harekâtı” adı verilen saldırıyla İran’ın tüm nükleer kapasitesinin etkisiz hâle getirildiğini savunan Hegseth, emrin bizzat Başkan Donald Trump tarafından verildiğini vurguladı.
Bakan, operasyonda B-2 “Spirit” hayalet bombardıman uçaklarının yanı sıra toplam 125 Amerikan uçağı, denizaltılar ve destroyerlerin görev aldığını; ilk kez GBU-57 “MOP” sığınak delici bombaların kullanıldığını söyledi. “Aylar süren planlamanın ürünü bu harekâtla, Tahran’ın nükleer hedefi ortadan kalktı. Rejim değişikliği amacı yok, sadece ulusal çıkarlarımızı ve İsrail’i korumak için hassas bir müdahale yaptık” dedi.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Caine de “İran saatiyle 02.10’da başlatılan saldırıda 75 mühimmat kullanıldı. Tüm uçaklarımız güvenli şekilde üslerine döndü. Başka hiçbir ordu böylesi karmaşık bir saldırıyı gerçekleştiremezdi” ifadelerini kullandı. Caine, olası İran misillemesine karşı “çok büyük bir karşılık” uyarısında bulundu.
Operasyon, İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı ve bölgesel gerilimi tırmandıran saldırı zincirinin ardından geldi. İran tarafı, tesislerde nükleer sızıntı olmadığını duyurdu ancak ABD’nin hamlesi, çatışmaların yayılabileceği endişesini artırdı.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler