
İran Hürmüz Boğazı’nda Bazı Ülkelere Geçiş İzni Verdi...Orta Doğu’da artan gerilim ve deniz trafiğinde yaşanan aksaklıkların ardından İran’dan dikkat çeken bir adım geldi.
İran Hürmüz Boğazı’nda Bazı Ülkelere Geçiş İzni Verdi!
İran yönetimi, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere ilişkin yeni bir karar alarak “dost ülkeler” olarak tanımladığı bazı ülkelere geçiş izni verdiğini duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre İran, Çin, Rusya, Hindistan, Irak ve Pakistan gibi ülkelerin gemilerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişine izin vereceğini bildirdi. Kararın, bölgede devam eden askeri ve siyasi gerilimler nedeniyle deniz ticaretinde yaşanan aksamalara karşı alındığı değerlendiriliyor.
Hürmüz Boğazı, dünya enerji taşımacılığının en kritik noktalarından biri olarak bilinirken, özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler küresel ticaret üzerinde ciddi baskı oluşturmuştu. ABD, İsrail ve İran arasında devam eden karşılıklı gerilim nedeniyle bölgede güvenlik riski artmış, çok sayıda gemi uzun süre beklemek zorunda kalmıştı.
İran’ın aldığı bu kararın, belirli ülkelerle olan siyasi ve ekonomik ilişkiler çerçevesinde şekillendiği yorumları yapılırken, diğer ülkeler açısından geçişlerin nasıl gerçekleşeceği ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, bu durumun uluslararası deniz taşımacılığında yeni bir ayrışmaya yol açabileceğini ifade ediyor.
Öte yandan, bölgede bulunan ticari gemilerin güvenliği, sigorta maliyetleri ve lojistik süreçler üzerindeki etkilerin devam ettiği belirtiliyor. Özellikle geçiş izni verilmeyen ülkelerin gemileri açısından belirsizlik sürerken, küresel enerji piyasalarının da gelişmeleri yakından takip ettiği ifade ediliyor.
Kararın ardından Hürmüz Boğazı’ndaki hareketliliğin kademeli olarak artması beklenirken, uluslararası toplumun sürece nasıl tepki vereceği merak konusu oldu.
Hürmüz Boğazı, İran, deniz ticareti, enerji, Orta Doğu
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




