Reklam
Reklam

9. ve 11. yüzyıla ait insan ve hayvan mumyaları

blank
mumya
blank
x - Büyük Sivas

Müzede sergilenen 9. ve 11. yüzyıla ait insan ve hayvan mumyaları aradan yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen bozulma olmadan korunurken, sergilendikleri özel cam vitrinlerde görenleri şaşırtıyor.

9. ve 11. yüzyıla ait insan ve hayvan mumyaları

Tarihi ve kültürel varlıklarıyla geçmişte birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Aksaray’da yapılan kazı çalışmalarında elde edilen mumyalar aradan yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen bozulmadan korunuyor.

13 mumya özel klimalı vitrinlerde korunarak sergileniyor
11 tanesi çocuk ve yetişkin, 2’si kedi olmak üzere toplam 13 mumyanın bulunduğu Aksaray Müzesinde bu mumyalar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan özel klimalı cam vitrinlerde sergileniyor. Belirli aralıklarla yetkililer tarafından bakımları yapılan mumyalar özel klimalı vitrinler sayesinde yazın serinletilerek, kışın da gerektiği kadar ısıtılarak korunuyor. Özel koruma sayesinde bozulmadan korunan mumyalar ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Sahibi tarafından sevilen kediler de mumyalanmış
Özellikle Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara beldesinde bulunan Ihlara Vadisi içerisindeki kiliselerden ve Akhisar Köyünde bulunan Çanlı Kilise de yapılan kazı çalışmalarında bulunan mumyalar arasında 2 adet de kedi mumyası bulunuyor. Kazı bölgesinde yapılan ve oldukça uzun süren inceleme ve araştırmalarda kedilerin sahibi tarafından çok sevildiği ve bu nedenle öldüklerinde mumyalama tekniğiyle mumyalandığı belirlenirken, dişlerine kadar sağlam kalan hayvan mumyaları da oldukça ilgi çekiyor. (İHA)

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank
blank

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555