

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verilerine göre Ağustos ayında eczane ve ilaç ürünleri zam listesinin başını çekiyordu.
Bahadır Eren "Hastanın ilaca erişimi ve ulaşımı zorlaşıyor"
İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenlemeye gidilmesini defaatle dile getiren Eczacılar Odası Başkanı Bahadır Eren, insanların pahalılıktan dolayı ilaçlara erişemediğini ve bu durumun eczacıları da çok etkilediğini söyleyerek açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de ilaç fiyatlarının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından belirlendiğini söyleyen Eren; “Her yıl Euro kuru ortalamasının yüzde 60’ı baz alınarak aradaki oran doğrultusunda güncelleme yapılır.
Yine her yıl Şubat ayının 20’sinde güncelleme olur. 2022 yılı için 2021 yılı euro kuru ortalaması olan 10,47 TL’nin yüzde 60’ı esas alınarak 6,2925 olarak güncellenmiştir. Bu da demek oluyor ki, ilaç üreticisi ve ithalatçısı, ilaca fiyat alırken 1 Euro kurunu 6,2925 olarak hesap etmekte.
Kaldı kı bu ilaç fiyat belirleme konusunda, Türk Eczacılar Birliği ya da eczacı odaları yani eczacılar masada değiller. Bu noktada Maliye Bakanlığı, İlaç Sanayicileri ve Üreticileri masada yer almakta. Esasında buna zam değilde fiyat güncellemesi demek daha doğru olur.” ifadelerini kullandı.
Bu sene içerisinde, ülkemizde yaşanan ekonomik süreç ve Euro fiyatından dolayı, ilaç sanayinin talepleri doğrultusunda 9 Temmuz tarihinde bir güncelleme daha olduğunu belirten Eren; “1 Euro kuru 7,86 TL’den hesaplanmaya başladı.
Biz eczacılar esasında, ilaç fiyatlarının artmasını istemiyoruz. Yüksek ilaç fiyatı hem bizim karlılığımızı düşürüyor hem de hastadan talep edilen katılım payları ve fiyat farkları yüzünden hastalarımızla karşı karşıya geliyoruz.
Hastanın ilaca erişimi ve ulaşımı zorlaşıyor. Diğer taraftan hayati öneme haiz ilaçların yokluğuna neden oluyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Memleket / Hanife Kanat
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler