

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda, Türkiye ekonomisinin zorlu süreci geride bıraktığını ve 2026 yılında vatandaşların alım gücünün artacağı bir döneme girileceğini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 2026’da vatandaşlarımızın alım gücü artacak!
Şimşek, “İyimser olmak için güçlü gerekçelere sahibiz” diyerek, önümüzdeki süreçte 6 ana başlıkta ekonomik rahatlama yaşanacağını belirtti.
6 başlıkta ekonomik iyileşme sinyali
Mehmet Şimşek, 2026 yılına dair öngörülerini şu başlıklarla sıraladı:
- Vatandaşların alım gücü artacak
- Finansmana erişim kolaylaşacak
- Reel sektörde belirsizlik azalacak
- Piyasalarda öngörülebilirlik güçlenecek
- İstihdam ve gelir artışı ivme kazanacak
- Reformların somut sonuçları görülecek
"Zor dönem geride kaldı, yeni bir sayfa açılıyor"
Şimşek, son iki yıldır küresel zorluklara rağmen uygulanan ekonomik programın dayanıklılığını kanıtladığını belirterek, “Bugün artık en zorlu dönemi geride bıraktık. Kalıcı fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir üretim ve büyüme mümkün değildir” dedi.
Enflasyon düşüyor, güven artıyor
Enflasyonda istikrarlı düşüş sürecinin devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, Mayıs 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun %35,4’e gerilediğini ve bu seviyenin Kasım 2021’den bu yana görülen en düşük oran olduğunu kaydetti. Hizmet enflasyonu %51,2’ye, mal enflasyonu ise %28,7’ye kadar düştü.
Yıl sonu hedefi: Merkez Bankası tahmin aralığı içinde kalmak
Şimşek, yıl sonunda enflasyonun TCMB’nin belirlediği aralıkta kalmasını öngördüklerini belirterek, “Düşen enflasyonla birlikte yatırım, üretim ve istihdamı destekleyecek uygun maliyetli uzun vadeli finansmana erişim kolaylaşacak” dedi.
KKM’den çıkış başarıyla sürüyor
Kur Korumalı Mevduat sisteminden çıkışın 93 haftadır kesintisiz sürdüğünü ifade eden Şimşek, KKM stokunun 3,4 trilyon TL’den 576,2 milyar TL’ye gerilediğini açıkladı. KKM’nin toplam mevduattaki payı da %26,2’den %2,6’ya düştü. Aynı süreçte Merkez Bankası brüt rezervleri 153,2 milyar dolara yükseldi.
Yatırım ve üretim için yeni destek paketleri geliyor
KOBİ’lere destek amacıyla 114 milyar TL’lik Hazine kefaletli finansman sağlandığını söyleyen Şimşek, yakın zamanda 30 milyar TL’lik yeni bir destek paketinin de imalatçı KOBİ’lere sunulduğunu açıkladı. “Yeni nesil yatırım teşvikleriyle üretmek isteyen herkesin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Kayıtdışı ekonomiyle mücadele hız kazandı
Şimşek, kayıt dışı ile mücadelede denetimlerin yoğunlaştığını belirterek 2024’te 1 milyon 125 bin, 2025’in ilk 5 ayında ise 654 bin 553 denetim yapıldığını söyledi. Aynı dönemde 473 bin mükellef ilk kez beyanname verirken, toplam beyanname sayısı 5 milyonu aştı.
"2026, refahın daha çok hissedildiği bir yıl olacak"
Şimşek, 2026’nın refahın daha net hissedileceği, güvenin pekişeceği bir yıl olacağını ifade ederek, “Kısa vadeli dalgalanmaların ötesine geçen, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümenin temellerini atıyoruz. Yapısal dönüşümlerle ekonomiyi daha rekabetçi hale getirme hedefindeyiz” dedi.
3 yılda 41 milyar dolarlık proje finansmanı
Şimşek, çok taraflı kalkınma bankalarıyla yapılan anlaşmalar kapsamında önümüzdeki 3 yıl içinde toplamda 41 milyar dolarlık uzun vadeli, düşük maliyetli proje finansmanının Türkiye’ye aktarılacağını belirtti. Bu kaynaklar; dijital ve yeşil dönüşüm, afet dayanıklılığı, sürdürülebilir şehircilik ve kapsayıcı büyüme gibi alanlarda kullanılacak.
Türkiye'nin genç nüfusu fırsata dönüştürülecek
Röportajın sonunda demografik yapıya da değinen Bakan Şimşek, Türkiye’nin yaşlanan dünya nüfusuna rağmen 15-20 yıllık bir fırsat penceresine sahip olduğunu belirterek, “Kadınların iş gücüne katılımını artırarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler