

2025 yılı itibarıyla dünyanın en iyi performans gösteren para birimi, yüzde 40’ı aşan kazanç oranıyla Rus rublesi oldu.
Dünyanın en güçlü para birimi ne oldu? Türk Parası nerede? İşte cevabı..
Uzun süredir devam eden savaş, yaptırımlar ve ekonomik durgunluğa rağmen rubledeki bu çarpıcı yükseliş, finans dünyasının dikkatini çekti.
Bank of America verilerine göre, yılın ilk yarısında ruble tüm küresel para birimlerini geride bıraktı. Özellikle sermaye kontrolleri, sıkı para politikaları ve düşen ithalatın etkisiyle güçlenen ruble, iki yıl süren keskin değer kaybının ardından tarihi bir dönüş yaptı.
Rublenin yükselişindeki temel nedenler
Uzmanlara göre rublenin bu denli değer kazanmasının arkasında yabancı yatırımcı güveninden çok, Moskova yönetiminin uyguladığı iç politika hamleleri yatıyor. CNBC’ye konuşan Wells Fargo analisti Brendan McKenna, rublenin yükselişini üç ana nedene dayandırıyor:
- Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasını sürdürmesi
- Sermaye kontrolleri ve döviz işlemlerine yönelik sıkı denetimler
- Ukrayna ile barış umutlarının yeniden gündeme gelmesi
Rusya Merkez Bankası, iç piyasadaki enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını yüzde 20 seviyesinde tutarken, krediye erişimi zorlaştırarak dövize olan talebi sınırladı. Aynı zamanda ithalat vergilerindeki artış beklentisi, yerli üreticileri aşırı stoklamaya yöneltti ve tüketici taleplerinde daralma yaşandı.
İthalat azaldı, döviz talebi düştü
Renaissance Capital ekonomisti Andrei Melaschenko, özellikle otomobil, elektronik ve kamyon gibi dayanıklı tüketim ürünlerinde ithalatın azalmasıyla, ithalatçıların döviz talebinin düştüğünü belirtti. Bu da rubleye olan baskıyı azalttı.
Öte yandan ihracatçılar, kazandıkları dövizleri rubleye çevirmek zorunda bırakılıyor. Bu da piyasada ruble talebini artırıyor. Rusya Merkez Bankası verilerine göre, ocak-nisan döneminde en büyük ihracatçılar yaklaşık 42,5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.
Para arzı daraltıldı
Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Steve Hanke’ye göre, Merkez Bankası’nın para arzını daraltması da rubleye önemli katkı sağladı. Wells Fargo’dan McKenna ise Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin ardından Rusya-Ukrayna ilişkilerinde oluşan barış umudunun iyimserliğe yol açtığını kaydetti.
Ancak sürdürülebilir mi?
Uzmanlar, bu ralliye rağmen rublenin bu seviyelerde uzun süre kalamayabileceğini düşünüyor. Düşen petrol fiyatlarının ihracat gelirlerini azaltacağı ve bu durumun döviz girişlerine baskı oluşturacağı belirtiliyor.
Melaschenko, “Rublenin zirveye yakın olduğunu ve yakında zayıflamaya başlayacağını düşünüyoruz” derken, McKenna ise barış ihtimalinin sermaye kontrollerinin kaldırılmasına neden olabileceği ve bu durumda rublenin hızla değer kaybedebileceği uyarısında bulundu.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler