

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “Onu anlatmaya diller kısır, kalemler kırık kalır” diyerek tarif ettiği eşsiz yapı Divriği Ulucami ve Darüşşifası, restorasyonun ardından yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Divriği Ulucami ve Şifahanesi! 800 yıllık sessiz mucize ziyaretçi akınına uğruyor!
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 800 yıllık tarihi eser, mimarisi, taş işçiliği ve taşıdığı kültürel anlamla ziyaretçilerini büyülüyor.
Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan Ulucami ve Şifahanesi, 1228 yılında Mengücekli Beyliği döneminde Ahlatlı mimar Hürrem Şah tarafından inşa edilmeye başlandı ve 1243 yılında tamamlandı. Caminin yanı sıra bir de darüşşifa (şifahane) bulunan yapı, Anadolu’daki en nadide eserlerden biri olarak kabul ediliyor.
Dünyada benzeri yok: 10 bin motif, tek bir tekrar yok
Eserde yer alan 10 bine yakın farklı motifin hiçbirinin birbirinin aynısı olmaması, yapının en dikkat çeken özelliklerinden biri. Her biri derin anlamlar taşıyan bu motifler, caminin duvarlarına işlenmiş ilahi bir mesaj gibi yorumlanıyor. Aradan geçen 800 yıla rağmen detayları ve zarafetiyle zamana direnen Divriği Ulucami, mimari olarak da ilk ve tek olma özelliğini taşıyor.
Ecdadın gurur tablosu
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken tarihi yapı, son yıllarda yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, caminin zarafetini hayranlıkla izlerken, “Böylesine muhteşem bir eseri dünya kültür mirasına kazandıran ecdadımızla gurur duyuyoruz” yorumunu yapıyor.
Darüşşifa’da su sesiyle tedavi dönemi
Caminin yanında yer alan ve aynı dönemde inşa edilen darüşşifa bölümü de yapının en dikkat çekici yerlerinden biri. Avrupa’da Orta Çağ boyunca akıl hastalarının yakılarak öldürüldüğü dönemde, Divriği’de su sesi ve özel akustik sistemle tedavi uygulanıyordu. Yapının içerisinde hâlâ yankılanan su sesi ve okunan ilahiler, 800 yıllık şifahane geleneğini günümüze taşıyor.
Aslına uygun restore edildi
Dokuz yıl süren titiz bir restorasyon süreciyle aslına uygun şekilde yenilenen cami ve şifahane, geçtiğimiz yıl kapılarını yeniden açmıştı. Mimari özellikleri, sessizce yankılanan tarihi ve insanı etkileyen maneviyatıyla Divriği Ulucami, sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda bir medeniyetin sessiz haykırışı olarak kabul ediliyor.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “Onu anlatmaya diller kısır, kalemler kırık kalır” diyerek tarif ettiği eşsiz yapı Divriği Ulucami ve Darüşşifası, restorasyonun ardından yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. #sivas #sondakika #divriği pic.twitter.com/KT6WaNOnE4
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) June 6, 2025
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler