Reklam
Reklam
  • ANASAYFA
  • ABONE
  • İYİ Parti’den “Çoklu Baro Sistemine karşıyız” Açıklaması

İYİ Parti’den “Çoklu Baro Sistemine karşıyız” Açıklaması

blank
baro
blank
Haber Merkezi

İYİ Parti  Avukatlık kanunununda yapılacak değişiklikle getirilmek istenen Çoklu Baro Sistemine karşı olduğunu açıkladı.

İYİ Parti'den "Çoklu Baro Sistemine karşıyız" Açıklaması

Ülke gündemimizde olan Çoklu Baro Sistemi ile alakalı görüşlerimiz şu şekildedir;

İYİ Parti olarak Avukatlık kanunununda yapılacak değişiklikle getirilmek istenen Çoklu Baro Sistemine karşıyız;

Çoklu Baro siyasallaşmış bulunan Yargı sistemimizde baroların siyasallaşmasına sebebiyet verecektir.Getirilmek istenen sistem demokratik ilkelere uygun olmadığı gibi Temsilde Adalet Sistemine de aykırıdır.

İYİ Parti her zaman demokrasi ve İyileştirilmiş Parlamenter Sistemin savunucusu olmuştur.Parlamenter sistemin en temel özelliği erkler ayrılığıdır.Bu haliyle yargı erkinin en önemli ayağı olan Savunmanın siyasallaşacağı düzenlemeye karşıyız.

Çoklu baro veya alternatif baro sisteminden derhal vazgeçilerek şu üç değişikliğin yapılması baroları daha demokrat bir yapıya kavuşturacaktır;

Birincisi; bütün baroların ve TBB’nin yönetim kurulu seçimlerinin çarşaf listeyle yapılmasının zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Böylelikle en çok oyu alan başkan bütün yönetim kurulunu tek başına belirleyemez. Her bir yönetim kurulu adayı ayrı ayrı oylanmış olur. Ve yönetim kurulu tam bir konsensüsle seçilmiş olur.Ayrıca ;Yönetim kurullarına gençlerin de katılımını sağlamak amacıyla mesleki kıdem sınırı olmaksızın seçimlerde çarşaf listenin zorunlu olması yasaya ilave edilmelidir.

İkincisi; TBB’nin yönetim kurulu seçimlerinde delege sistemi sonlandırılmalı, TBB seçimleri bütün şehir merkezlerinde sandık kurularak ülkedeki bütün avukatların oy vermeleriyle gerçekleştirilmelidir.

Üçüncüsü; Her bir avukat baro yönetim kurulu üyeliğini, baro başkanlığını, baro denetçiliğini, TBB yönetim kurulu üyeliğini, TBB başkanlığını ve TBB denetçiliği görevlerinden her birini hayatı boyunca en fazla üç dönem yapabilmelidir. Bu görevlerde bulunma hakkı sınırlandırılarak baro yönetimlerinde bir sirkülasyon meydana getirilmelidir.

Anayasanın “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları” başlıklı 135. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir”.

Meslek örgütlerine üyelik zorunluluğunun kaldırılması, Anayasaya aykırı olacaktır. Bu kuruluşlar olmadan mesleki birlik ve disiplin sağlanamaz. Ayrıca bu tür düzenlemeler; avukatlık örneği üzerinden konuşacak olursak, mesleğin yapısını tümü ile değiştirir. Avukatlık Kanunu, avukatlık yapabilmek için bir baro levhasına yazılı olma şartını arar. Avukatların disiplin soruşturmaları barolarca yürütülür ve hukukilik denetimleri de TBB Disiplin Kurulu tarafından yerine getirilir.

Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz

Bir kez daha ifade etmek isteriz ki Çoklu Baro Sistemine yönelik kanun teklifini belirttiğimiz sebeplerden dolayı geri çekin..." açıklamasında bulunuldu.

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555