

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’na ilişkin yargı süreci yeni bir aşamaya taşındı.
CHP’nin kurultay davası İstinaf’a taşındı!
Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin davayı “konusuz kaldığı” gerekçesiyle reddetmesinin ardından, karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.
“Kurultay mutlak butlanla sakatlanmıştır”
Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı eski CHP kurultay delegeleri tarafından yapılan başvuruda, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına itiraz edilerek, 38. Olağan Kurultay’ın hukuken geçersiz olduğu savunuldu.
Delegeler adına Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, “Kurultay mutlak butlanla sakatlanmış olup, bu kurultay sonucunda seçildiği iddia edilen genel başkan ve yönetim organlarının hukuken varlık kazanması mümkün değildir.” ifadeleri yer aldı.
Dilekçede, mahkemenin “konusuz kalma” gerekçesinin hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtilerek, davanın “hiç doğmamış bir yönetim eliyle tesis edilmiş yok hükmündeki işlemlerin iptali” kapsamında yeniden görülmesi talep edildi.
“Delegelere milyon dolarlık rüşvet, telefon ve konut dağıtıldı” iddiası
Avukat Onur Yusuf Üregen tarafından hazırlanan dilekçede, kurultayda delegelerin iradelerinin fesada uğratıldığı ileri sürüldü.
Metinde, “Dosya kapsamındaki belgeler, söz konusu kurultayda delegelerin iradelerini fesada uğratmak amacıyla yüzlerce delegeye kaynağı belli olmayan milyonlarca dolarlık rüşvetler verildiğini, bazı delegelere telefon ve tablet dağıtıldığını, bir kısmına ise konut temin edildiğini ortaya koymaktadır.” denildi.
Bu durumun parti içi demokratik iradeyi ve seçimin dürüstlük ilkesini ortadan kaldırdığı vurgulandı. Dilekçede ayrıca, “38. Olağan Kurultay’ın ilk turunda yalnızca 18 oy farkla Özgür Özel lehine sonuç alınmış olması, bu sistematik fesadın etkisini açıkça göstermektedir.” ifadelerine yer verildi.
“Sonraki kurultaylar da geçersizdir”
Başvuruda, mevcut CHP yönetiminin aldığı kararlarla yapılan 6 Nisan 2025 ve 21 Eylül 2025 tarihli olağanüstü kurultayların da “hukuken geçersiz” olduğu savunuldu.
Bu kurultayların, “mahkemeyi yanıltma ve yargılamayı etkisiz kılma amacıyla yapıldığı” öne sürülerek, tüm sonuçlarının hukuka aykırı ve hükümsüz olduğu belirtildi.
“Kılıçdaroğlu göreve iade edilsin” talebi
Dilekçede, Özgür Özel başkanlığındaki mevcut yönetimin yetkisiz olduğu belirtilerek, şu talepler dile getirildi:
- 38. Olağan Kurultay’ın butlanla batıl olduğunun tespiti,
- Genel Başkan Özgür Özel, MYK, PM ve YDK üyelerinin görevden uzaklaştırılması,
-
- Kurultay öncesinde görevde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu ve önceki kurulların göreve iade edilmesi,
- 2025’te yapılan olağanüstü kurultaylar ile mevcut yönetim tarafından düzenlenen tüm kongre ve seçimlerin iptali.
“Hukuka açık bir hile teşkil ediyor”
Dilekçede, “Yerleşik içtihatlara göre mutlak butlanla sakat bir işlemin sonradan meşrulaştırılması mümkün değildir. 38. Olağan Kurultay’da yaşanan akçeli ilişkiler ve irade fesadı sonucunda seçilen yönetim, hukuken yok hükmündedir.” ifadelerine yer verildi.
Delegelerin avukatı Üregen, mahkemenin ilk kararının kaldırılarak esastan yeni bir hüküm kurulması ve CHP’de “hukuken geçersiz yönetimin” sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler





