

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kasım 2023'te gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan dava gündeme otururken, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken açıklamalar geldi.
CHP kayyuma teslim edilemez!
Kurultayın 'mutlak butlan' yani yok hükmünde sayılması halinde partinin başına yeniden geçebileceği iddiaları konuşulurken, Kılıçdaroğlu, “CHP kayyuma teslim edilemez. CHP'nin DNA’sı ile oynanıyor, buna izin veremem” dedi.
Kurultayda 812 delegenin oyunu alarak Genel Başkan seçilen Özgür Özel’e karşı 536 oyda kalan Kılıçdaroğlu, davaya “mağdur” sıfatıyla dahil edilmişti. Dava sürecinin seyrine göre, mahkemenin kurultayı yok sayması halinde CHP’de kayyum atanması ve yeni bir kurultaya gidilmesi ihtimali konuşuluyor. Bu tartışmalar üzerine sessizliğini bozan Kılıçdaroğlu, TGRT Ankara Temsilcisi Fatih Atik’e yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar verdi.
"Kayyum gelirse sorumluluk benim olur"
“Ben kararı tanımıyorum desem de hukuki bir karşılığı olmaz. Umarım böyle bir karar çıkmaz. Kayyum gelirse daha mı iyi olur? Kayyuma sebep olsam, bu kez bana ‘13 yıl partiyi yönettin, böyle bir şeye nasıl izin verdin?’ diye sorarlar” diyen Kılıçdaroğlu, yargının vereceği karara saygı duyduğunu ancak partinin kayyuma devrinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
"Özgür Özel ile konuşacak bir konum yok"
Özgür Özel’le ilgili açıklamasında ise “Konuşacak bir konu yok. Ne zaman isterse arar görüşürüz. Karar çıktıktan sonra isterse davet ederim, oturur konuşuruz. Ama bugün için bir temasa gerek görmüyorum” ifadelerini kullandı. CHP’nin vesayetle yönetilecek bir parti olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “CHP, çıkar amaçlı bir yapı değil, devleti kuran 102 yıllık bir halk partisidir” dedi.
"Yapılan yorumlar tuzak"
Kurultaya ilişkin özel görüşmelerin basına yansımasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, “Benden izin alınmadan yapılan bu yayınlar partiye ve bana kurulmuş bir tuzaktır” dedi. Mahkemenin vereceği kararın beklenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Ben tanımasam bile karar geçerlidir. Kayyum gelirse partiyi belirsizliğe sürükler. CHP kendi sorununu kendi içinde çözmelidir. Ayrışma zamanı değil, birleşme zamanıdır” mesajı verdi.
Soruşturma süreci ve iddialar
Öte yandan söz konusu davada, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’li bazı ilçe belediye başkanları ve delegeler hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesine göre “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığı biliniyor.
Davanın bir sonraki duruşması ise 30 Haziran’da görülecek.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler