Reklam
Reklam
blank

blank
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Meclis’te Can Atalay tartışması: AYM’nin kararı okundu, tansiyon yükseldi

Meclis’te Can Atalay tartışması: AYM’nin kararı okundu, tansiyon yükseldi

blank
can
blank
Haber Merkezi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında kalp rahatsızlığı geçiren Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dilekleri iletildi.

Meclis'te Can Atalay tartışması: AYM'nin kararı okundu, tansiyon yükseldi

Ardından Danışma Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Genel Kurul’un bugün ve yarın çalışmalarına ara verilmesi kararlaştırıldı.

AYM KARARI MECLİS’TE OKUNDU

Karaca, Anayasa Mahkemesi'nin Gezi Parkı davası hükümlüsü ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay hakkındaki kararını Genel Kurul’da okuttu. Karaca, “Anayasa’nın 153. maddesi gereğince, Anayasa Mahkemesi kararları yasama organı dahil tüm kurumları bağlayıcıdır. Milli Egemenlik Haftasına girerken, kararın hüküm kısmını yeniden hatırlatmak için okutuyorum” dedi.

Ancak bu kararın okunmasıyla Meclis'te tansiyon yükseldi. AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Havva Sibel Söylemez, karar okunurken yerinden ayrıldı. Onun yerine CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya Divan'daki yerini aldı. Bazı AK Partili milletvekilleri ise Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

AK PARTİ’DEN SERT TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Meclis Divanı’nın teşekkül etmediğini savunarak sürece tepki gösterdi. AYM kararının Genel Kurul'da bu şekilde okunmasını “korsan eylem” olarak değerlendiren Usta, Karaca’nın yetkisini aştığını belirtti.

Meclis Başkanvekili Karaca ise tartışmaların büyümesi üzerine birleşimi kapattı. Buna göre Genel Kurul, 22 Nisan Salı günü saat 15.00’te yeniden toplanacak.

TARTIŞMALAR SALON DIŞINA TAŞTI

Birleşimin sona ermesinin ardından AK Parti ve CHP milletvekilleri arasındaki tartışmalar kulislerde de devam etti. CHP, AYM kararının Meclis'te okunmasıyla birlikte Yargıtay’ın verdiği düşürme kararının hükümsüz hale geldiğini savunuyor. AK Parti ise bir başkanlık tezkeresi olmaksızın yapılan bu işlemin hukuki geçerliliğinin olmadığını ileri sürüyor.

NE OLMUŞTU?

TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilmiş, Yargıtay bu kararı onamıştı. Atalay’ın milletvekili seçilmesinin ardından avukatları yargılamanın durdurulması ve tahliyesi için başvuru yapmıştı. Ancak bu talepler reddedilmiş, konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına uymayarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını vermişti. AYM, yapılan ikinci başvuruda da bir kez daha hak ihlali kararı vermişti.

Haber Merkezi 

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555