


Günümüzde giderek yaygınlaşan ve "internetten hastalık arama hastalığı" olarak tanımlanan siberkondri, bireylerde psikolojik sorunlara yol açarak kaygı seviyelerini artırıyor.
Çağın Hastalığı Siberkondri! İnternetten Hastalık Arama Takıntısı Psikolojiyi Bozuyor!
Uzmanlar, hekim yerine internetten hastalık araştıran kişilerin yanlış bilgilere ulaşarak kendi kendilerine tanı koyduklarını ve bu durumun anksiyete bozukluklarına sebep olabileceğini belirtiyor.
Sivas Medicana Hastanesi'nde görev yapan Uzman Psikolog Duhan Töre, siberkondriye ilişkin yaptığı açıklamada, hastalık belirtileriyle ilgili internet üzerinden araştırma yapmanın kaygı seviyelerini artırarak psikolojik sorunlara yol açtığını vurguladı.
"Hastaların Kaygı Yönetimi Zorlaşıyor"
Siberkondri hastalarının hekimlere danışmadan kendilerine yanlış teşhis koyabildiğini ve bu nedenle gereksiz kaygı yaşadıklarını belirten Töre, şu açıklamalarda bulundu:
"İnsanlar, internet ortamında hastalık belirtilerini araştırarak kendilerine teşhis koymakta ve tedavi yöntemi arayışına girmektedir. İnternetin kolay erişilebilir olması ve hekimlere ulaşmanın daha zahmetli olması nedeniyle vatandaşlar, her sorularına internetten yanıt arıyor. Ancak internet ortamında yer alan bilgilerin doğru veya yanlış olabileceği unutulmamalıdır. Bu süreçte hastaların kaygı yönetimi zorlaşmakta, kendi kendilerine tanı koyarak tedavi sürecini yanlış yönlendirebilmektedirler. Bu da anksiyete bozukluklarının artmasına ve kişilerin sosyal yaşamlarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır."
Töre, siberkondriye sahip bireylerin sürekli olarak “Kalbim çarpıyor, kalp krizi mi geçiriyorum?”, “Başım ağrıyor, beyin kanaması mı geçiriyorum?”, “Akciğerimde bir problem mi var?” gibi şüphe ve kaygılar içinde olduklarını belirtti.
"Hekimlere İnanmakta Güçlük Çekiyorlar"
Siberkondriye sahip bireylerin genellikle hekimlerden kaçındığını veya onlara inanmakta güçlük çektiğini dile getiren Töre, bu durumun kişilerin sürekli olarak farklı doktorlara başvurmasına neden olduğunu söyledi.
"Vatandaşlar, hastalıklarından korktukları veya hekimlerin teşhislerine inanmakta güçlük çektikleri için sürekli olarak farklı doktorlara başvurmakta ya da hastaneye gitmekten kaçınmaktadır. Eğer yapılan tüm muayene ve tetkiklere rağmen ikna olmama durumu devam ediyorsa, kişi psikolojik bir süreç yaşıyor olabilir. Bu durumda psikoterapi alarak süreci yönetmek ve kaygıyı kontrol altına almak hayat kalitesini artıracaktır.”
Uzmanlardan Uyarı: İnternet Yerine Hekimlere Danışın
Uzmanlar, internet üzerinden yapılan hastalık araştırmalarının yanlış bilgilerle bireylerin kaygı seviyesini artırdığını belirterek, hastalık belirtileri yaşayan kişilerin uzman doktorlara başvurması gerektiğini vurguluyor. Siberkondri belirtileri gösteren bireylerin ise psikolojik destek alarak bu süreci daha sağlıklı yönetebileceği belirtiliyor. (İHA)
Çağın yeni hastalığı olan ve ‘internetten hastalık arama hastalığı' olarak tanımlanan siberkondri, beraberinde psikolojik sorunları getiriyor. Hekimler yerine internetten cevap arayan vatandaşların kaygı yönetimi zorlaşıyor. #sivas #sondakika pic.twitter.com/afhHNbvIFo
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) March 13, 2025
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler