


Sivas merkeze bağlı Kolluca köyü, yetiştirdiği doktorlarla adından söz ettiriyor.
Bu köyün suyunu içen doktor oluyor, her haneden çıkan en az bir doktor var
Yaklaşık 350 nüfuslu köyden bugüne kadar 130 doktorun yetişmesi, görenleri ve duyanları şaşkına çeviriyor. “Bu köyün suyunu içen doktor oluyor” söylemiyle anılan köy, Türkiye genelinde de dikkat çekiyor.
Sivas kent merkezine 19 kilometre uzaklıkta bulunan Kolluca köyünde, 50 yıl önce Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cahit Gümüşer'in annesinin isteğiyle doktor olmasıyla başlayan süreç, köy gençleri arasında tıp eğitimine yönelimi artırdı. Komşularının ve akrabalarının başarılarından etkilenen gençler, yıllar içinde birer birer tıp fakültelerine girdi ve doktor olarak mezun oldu.
Bugün köyde, profesör ve doçent unvanı taşıyan doktorlar da bulunuyor. Köydeki suyun "şifalı" olduğuna inananlar, buraya gelip su içiyor, çocuklarına ve yakınlarına da bu sudan götürüyor.
"Her aileden bir doktor çıkıyor"
Kolluca köyü sakini Şinasi Kumru, köylerinin doktorlarıyla meşhur olduğunu belirterek, "Şu anda köyümüzden yetişen 130 doktorumuz var. Her yıl 1-2 öğrencimiz tıp fakültesi kazanıyor. Bizim ailede de kardeşim doktor. Neredeyse her aileden bir veya iki doktor çıkıyor. Şu anda eğitimine devam eden 4-5 tıp fakültesi öğrencimiz bulunuyor. Gittiğimiz yerlerde bizden su isteyenler oluyor. 'Su getirin, çocuklara içirelim, doktor olsunlar' diyorlar. Bu söylenti köyümüzün adını daha da duyurdu. Gelenler çeşmemizden su içiyor, ellerini yüzlerini yıkıyor" diye konuştu.
Kolluca köyü, her geçen yıl tıp fakültelerine yeni öğrenciler göndermeye devam ederken, köyün suyu ise "doktor çıkaran su" olarak anılmaya devam ediyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler