

Yaz tatilini bebekleriyle birlikte geçirmek isteyen aileler için önemli uyarılarda bulunan Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Çetinkaya, tatil hazırlığında dikkat edilmesi gereken unsurları sıraladı.
Bebekle Tatile Çıkacak Ailelere Uzmanından Hayati Uyarılar!
Bebekle yapılan tatilin doğru planlandığında hem güvenli hem de gelişim açısından faydalı olabileceğini söyleyen Çetinkaya, deniz tercihinden güneş kremi seçimine kadar birçok konuda aileleri bilgilendirdi.
Mutlaka Yanınızda Olması Gerekenler
Tatil öncesi hazırlıkların önemine değinen Dr. Çetinkaya, ailelerin yanlarına mutlaka güneş kremi, şapka, güneş gözlüğü, mayo, bornoz, alt açma minderi, yara bandı, gazlı bez, ateş ölçer, ateş düşürücü, doktor tavsiyesiyle alınacak kaşıntı şurupları ve jeller ile çocuğun sürekli kullandığı ilaçları almaları gerektiğini belirtti. Ayrıca sevilen oyuncak ve kitaplar da tatilde bebek için büyük önem taşıyor.
Konaklama ve Ulaşımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ulaşımda aracın türünden çok bebeğin konforunun önem taşıdığını aktaran Çetinkaya, "Araba ya da uçak fark etmez, ancak oto koltuğu gibi güvenlik önlemleri şart. Gideceğiniz oteli önceden arayarak bebek karyolası talep edin ve bebeğin beslenmesine uygun imkanlar olup olmadığını öğrenin" dedi.
Deniz, Havuzdan Daha Güvenli
Bebeklerin suyla temasının gelişimleri açısından faydalı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, hijyen açısından denizin havuza göre daha güvenli olduğunu belirterek, “Havuzlarda sterilizasyon eksikliği nedeniyle enfeksiyon riski olabilir. Bu yüzden bebekler için deniz daha uygundur. Ancak bebeğin başını dik tutabilecek seviyeye gelmiş olması gerekir. Suda kalış süresi 30 dakikayı aşmamalı” diye konuştu.
Kumluk Plajlar Tercih Edilmeli
Plaj seçiminde zeminin önemine dikkat çeken Çetinkaya, taşlı alanların bebekler için uygun olmadığını, kumluk plajların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 30 derece olması, bebeklerin vücut ısısını koruması açısından önem taşıyor.
Güneş Işınlarına Dikkat
Özellikle 6 aylıktan küçük bebeklerin doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerektiğini belirten Çetinkaya, bu yaş grubunda yalnızca küçük alanlara (örneğin yüz bölgesi) güneş kremi sürülmesinin uygun olduğunu söyledi. 6 aydan büyük bebeklerde ise göz harici tüm vücuda, en az 15 SPF içeren ve organik içerikli güneş kremlerinin uygulanabileceğini ifade etti.
Güneşten Korunmada Saat Dilimi Önemli
11.00 ile 16.00 saatleri arasında bebeğin doğrudan güneşe çıkarılmaması gerektiğini belirten Çetinkaya, bu saat diliminde gölgede kalmanın ve koruyucu kıyafetlerin kullanılmasının sağlıklı bir tatil için kritik olduğunun altını çizdi.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler