



Kamuoyunda uzun süredir konuşulan ceza indirimi ve af düzenlemesiyle ilgili dikkat çeken bir kulis bilgisi ortaya çıktı.
Bayramdan önce af kulisi! 3 yılın altındaki tüm cezalar için tahliye kapısı aralanıyor!
Gazeteci Sinan Burhan, TV100 ekranlarında yayımlanan “Gündem Özel” programında 10. Yargı Paketi kapsamında infaz düzenlemesine dair çarpıcı detayları paylaştı.
Burhan’ın açıklamasına göre, Cumhur İttifakı milletvekilleri salı günü Ceza İnfaz Kanunu’nda değişiklik içeren düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacak. Söz konusu düzenlemenin, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen ve 3 yılın altında cezası kalan tüm suçları kapsayacağı belirtildi.
35 bin kişi bayramdan önce tahliye olabilir
Açıklamaya göre, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 35 bin mahkûmun bayramdan önce tahliye edileceği öngörülüyor. Düzenlemeden bir yıl içerisinde toplamda 55 bin kişinin faydalanması bekleniyor.
Suç ayrımı yapılmayacak
Sinan Burhan, kamuoyunun merak ettiği “hangi suçlar kapsamda” sorusuna da açıklık getirdi. Buna göre, infaz düzenlemesinde suç ayrımı yapılmayacak. Örgütlü suçlardan adi suçlara kadar, cezasının tamamlanmasına 3 yıl kalan herkes bu haktan faydalanabilecek.
Kapalı cezaevinde bulunan ve cezasının bitmesine 3 yıl kalan hükümlüler açık cezaevine geçecek. Açık cezaevinde olanlar ise denetimli serbestliğe tabi tutulacak.
Hangi suçlar yararlanacak?
Yapılacak düzenlemeyle birlikte cezası 3 yılın altında kalan:
- Hırsızlık, dolandırıcılık gibi adi suçlar,
- Örgütlü suçlar,
- Uyuşturucu ticareti gibi bazı ağır suçlarda cezası 3 yılın altına düşenler,
- Daha önce uzun yıllar cezaevinde kalmış, cezasının son 3 yılında olan hükümlüler
infaz indirimi kapsamında değerlendirilecek.
Yargı paketi Meclis gündemine geliyor
- Yargı Paketi kapsamında hazırlanacak infaz düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Hükümet kanadından düzenlemeye dair resmi bir açıklama yapılmazken, kulis bilgileri cezaevlerinde hareketlilik yaratmış durumda.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler