
Santraller için baca gazı arıtma sistemi hem çevre için hem de insan sağlığı için önemli unsurların başında yer almakta.
Santraller İçin Baca Gazı Arıtma Sistemi Hayati Önem Taşıyor
Geçtiğimiz haftalarda meclis gündeminde yer alan konuların başında baca gazı arıtma sistemi yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan fabrikalara baca gazı için ek süre verilmeyeceğini ifade ederek kararı veto etmişti. Verilen zaman zarfında filtreyi takmayan fabrikalar şimdilerde ekonomik nedenlerden dolayı fabrikalarına baca gazı arıtmasını takmak için çözüm yolları arayışı içerisindeler.
Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan Kangal Termik Santrali ise baca gazının maliyetinden dolayı fabrika kapanma ile karşı karşıya kaldı.
Kangal’da bulunan Kangal termik santralinin filtre konusunun çözülmesi yönünde Kangal Belediye Başkanı Ahmet Kürşad Apaydın, konu ile ilgili siyasileribilgilendirme yapmak üzere Ankara’ya giderek termik santralinde çalışanların mağduriyet yaşamaması için destek istedi.
Apaydın, “Talebimiz ve istirhamımız santralimiz kapanmadan üretime devam ederken periyodik bir planlama ve teftiş yapılarak baca gazı desülfizasyon sistemi FGD tesisinin montajı yapılarak devreye alınmasıdır” dedi.
Apaydın Ankara ziyaretinde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas milletvekilleri İsmet Yılmaz, Mehmet Habip Soluk, Cihan Paçacı, Türk iş sendika başkanı Ergün Atalay ve konu ile ilgili diğer bakanlıkları ziyaret ederek Kangal Termik Santralinde çalışanların mağdur olmaması için gereken hassasiyetin gösterilmesini istedi.
“SANTRAL KREDİ ARAYIŞINDA”
Kangal Belediye Başkanı Ahmet Kürşad Apaydın, Ankara dönüşü gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. “İlçemiz Kangal’daki Termik santralin Kurulu gücü 457 MW’tır. Burasını Konya şeker firması işletmektedir. 31 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından anlaşıldığı üzere filtresi olmayan fabrikaların üretimlerinin durdurulacağı tarafımızdan ve ilçe sakinleri tarafından endişeyle takip etmekteyiz. Şu ana kadar merkez ve köylerinden belediyemize hava kirliliği ve çevre kirliliği ile ilgili herhangi bir şikayet tarafımıza yansımamıştır.Firmadan aldığımız bilgiler doğrultusunda, santralin çevre kanunu gereği olan BGA baca gazı arıtma tesisi yapım işini kanuni süre olan 2019 yılı sonuna yetiştirmek için 2016 yılının Ocak ayında danışma firma ile sözleşme imzalayarak başlatmış ihale süreçlerini yürütmüş ve 2017 yılının sonuna doğru ihaleler sonuçlandırma aşamasına getirilmiştir. Finansal sıkıntılar nedeniyle kredi arayışı devam etmiş, yeni sonuçlanma aşamasına gelmiştir.” şeklinde ifade etti.
“3 ÜNİTEDE MEVCUT”
Santralimizin 3 ünitesinde BGA tesisi mevcut olup rehabilitasyon çalışmalarından sonra aktif hale gelecektir diyen Apaydın,“desülfizasyon Kükürt giderim 1. ve 2. Ünitelerde kükürt giderim tesisi yoktur. 3. Ünite 2000 yılında yapılmış olan tesis rehabilitasyon ihtiyacı sebebiyle çalıştırılmamaktadır. Toz giderimi her 3 ünitede de elektrostatik filtre ESP mevcut olup çalışmaktadır. Denox azot oksit giderimi her üç ünitede de NOX emisyonları limitlerin altında oluşmaktadır. Hava kalitesi ölçüm istasyonlarında bulunan cihazların rehabiltasyonu yapılmış olup ölçüm istasyonlarının faal şekilde olduğu bilgisi bizlere ulaşan bilgiler arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
“SANTRALİMİZ GİDERSE İLÇE KÖYE BENZER”
Kangal santralinde 486 kadrolu 154 taşeron işçi olmak üzere 640 personel çalışmaktadır diyen Apaydın açıklamalarına şöyle devam etti. “Demir Export firması 400, Köseoğlu firması 186 işçi olmak üzere toplam bin 226 işçi istihdam edilmektedir. Ayrıca devir alındığından bugüne 41.625,764 ton linyit kömürü tespit edilerek ekonomiye kazandırılmış, buna bağlı olarak 17.591.745.22 MW elektrik üreterek milli ekonomiye fevkalade katkıları olmuştur. Kangal termik santralinin üretiminin durması kapanması halinde maden ocaklarınında bir hükmü kalmayacak hem milli ekonomi hem de sanayi sektörü büyük oranda etkilenecektir. Buna paralel kış aylarında bu işçilerin işten çıkması durumunda evlerine nereden ekmek aş götüreceklerdir? Kredi kartı ve diğer borçlarına karşı nasıl sorumluluk alacaklardır? Küçük çocukları ve hastaları olanlar olumsuz etkilenmeyecek midir? İlçe esnafı olumsuz yönde ekonomik açıdan zarar görmeyecek midir? Direkt 1226 kişi dolaylı olarak en az 6 bin kişi bu olaydan olumsuz durumda etkilenecektir. Santralin kapanması demek bu güzel ilçemizin ileriki zamanlarda köye dönmesi demektir. Talebimiz ve istirhamımız santralimiz kapanmadan üretime devam ederken periyodik bir planlama ve teftiş yapılarak baca gazı desülfizasyon sistemi FGD tesisinin montajı yapılarak devreye alınmasıdır. Bu şekilde olur ise ne Devletimiz zarar eder nede ilçemiz olumsuz yönde etkilenecektir.” şeklinde konuştu. (Bizim Sivas)
Büyük Sivas Haber