
AYM’den çakar cezalarına net ayrım.. Anayasa Mahkemesi (AYM), trafikte yetkisiz çakar kullanımıyla ilgili uygulanan idari para cezalarına dair önemli bir karara imza attı.
AYM’den çakar cezalarına net ayrım! İptali istendi!
Mahkeme, kural ihlalini bizzat gerçekleştiren sürücü ile ihlalden haberi olmayan araç sahibinin aynı şekilde sorumlu tutulamayacağına hükmederek, ilgili düzenlemenin iptaline karar verdi.
Yetkisiz çakarlı araç kullanımı, özellikle büyükşehirlerde trafikte en çok şikâyet edilen ihlaller arasında yer alıyor. Kimi sürücülerin araçlarına izinsiz şekilde ışıklı ve sesli uyarı cihazı takarak emniyet şeritlerini kullanması ve kendilerini görevli gibi göstermesi, uzun süredir kamuoyunda tartışma konusu oluyordu.
Anayasa Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan; plaka, ışık, renk, sembol, şekil ve yazı gibi zorunlu işaretler ile yetkisiz ışıklı ve sesli uyarı cihazlarının kullanımına ilişkin hükümleri Tokat 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin başvurusu üzerine inceledi. İnceleme sonucunda, araç sahibi ile sürücü arasında net bir ayrım yapılması gerektiği vurgulandı.
Kararda, kural ihlalini fiilen gerçekleştiren kişinin sürücü olduğu, yalnızca araç sahibi olmanın cezai sorumluluk için yeterli olmadığı belirtildi. Buna göre, aracı kullanan sürücü ihlali yapmışsa cezaya muhatap olacak, ihlalden bilgisi olmadığı tespit edilen araç sahibine ise otomatik olarak ceza kesilemeyecek.
AYM, bu uygulamanın “suçun şahsiliği” ilkesine aykırı olduğunu belirterek, Anayasa’nın 2’nci ve 38’inci maddelerine dikkat çekti. Hukuka aykırı eylemin, ancak fiili işleyen kişi tarafından gerçekleştirilmesi halinde cezalandırılabileceği ifade edildi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren iptal kararı, çakar cezalarında sorumluluğun sınırlarını yeniden belirlemesi açısından emsal niteliği taşıyor.
Anayasa Mahkemesi, çakar cezası, trafik cezaları, Karayolları Trafik Kanunu, Resmi Gazete
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




