

Mart ayında en yüksek kazanç eurodan, yıllık bazda ise külçe altından geldi
Aylık en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, mart ayında yatırımcısına en fazla kazandıran araç euro olurken, yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.
Martta euro zirvede yer aldı
Mart ayında yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde euro yüzde 4,42 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Aynı dönemde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alındığında bu oran yüzde 3,83 oldu.
Yİ-ÜFE’ye göre külçe altın yüzde 2,90, BIST 100 endeksi yüzde 1,66, brüt mevduat faizi yüzde 1,27 ve Amerikan doları yüzde 0,64 oranlarında yatırımcısına kazandırırken, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,90 oranında kaybettirdi. TÜFE ile yapılan hesaplamada ise külçe altın yüzde 2,31, BIST 100 endeksi yüzde 1,08, mevduat faizi yüzde 0,69 ve Amerikan doları yüzde 0,07 oranlarında getiri sağlarken; DİBS yüzde 2,46 oranında yatırımcıya zarar ettirdi.
Yıllık bazda külçe altın öne çıktı
Yatırım araçlarının yıllık performansı incelendiğinde, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,20, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,28 oranlarıyla yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan araç oldu.
Yİ-ÜFE bazında yıllık olarak mevduat faizi yüzde 12,70, DİBS ise yüzde 6,18 oranında getiri sağladı. Buna karşın Amerikan doları yüzde 6,23, euro yüzde 6,79 ve BIST 100 endeksi yüzde 8,70 oranlarında kaybettirdi. TÜFE’ye göre ise sadece mevduat faizi yüzde 0,78 oranında pozitif getiri sağlarken; DİBS yüzde 5,05, dolar yüzde 16,14, euro yüzde 16,65 ve BIST 100 yüzde 18,35 oranlarında reel kayıp yaşattı.
Haber MErkezi
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

